joi, 23 septembrie 2010

Echinacea, vraciul sistemului imunitar



Echinacea este o planta foarte populara in lume. Prima data a fost folosita in SUA de nativii americani care traiau in Marile Campii. Ei foloseau planta pentru a vindeca ranile, inclusiv muscaturile de sarpe. Radacina plantei a fost folosita pentru tratarea durerilor de dinti, de gat si alte iritatii ale gurii.

Colonistii americani au invatat despre proprietatile echinaceei de la americanii nativi, planta fiind introdusa in Europa mai tarziu. Compusii de echinacea erau folositi ca antibiotic, pana cand antibioticele sintetici au devinit disponibile, la jumatatea secolului al XX-lea. Astazi echinacea este cunoscuta in toata lumea pentru proprietatile ei de vindecare a infectiilor.

Numeroase studii au aratat ca echinacea este eficienta in intarirea sistemului imunitar. Acesta consta in abilitatea plantei de a preveni formarea unor enzime ce distrug bariera naturala intre tesuturile sanatoase si tesuturile infectate. Fara interferenta acestei enzime, organismul nu este capabil sa se apere singur impotriva virusilor.

Echinacea mai ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor prin stimularea ficatului, glandelor limfatice si a membranelor mucoaselor.

Cercetatorii spun ca extractul de echinacea este folositor in incetinirea cresterii tumorilor si distrugerea virusilor ca herpes si cativa virusi ai gripei. Extractele de radacina pot sa aline sau sa reduca simptomele gripei si a altor infectii respiratorii. Studiile au demonstrat eficienta echinaceei impotriva infectiilor bacteriologice, virale si micologice.

Echinacea a fost folosita si in bolile de piele, ca eczeme sau psoriasis. Planta este combinata uneori cu agenti antimicologici si se foloseste pentru tratarea candidozei.
In trecut echinacea a fost folosita la tratarea febrei tifoide, difterie, sifilis si cangrene.

Cele mai intalnite produse naturiste pe baza de echinacea sunt:

  • Tinctura de Echinacea
    Indicatii: Imunostimulent puternic, antibacterian, antiviral, diaforetic, depurativ, analgezic usor
    Extern: antiseptic, stimulent al imunitatii locale, cicatrizant


  • Ceai de echinacea
    Este utilizat in alimentatie cu evidenta actiune imuno-stimulatoare si adjuvant in afectiunile acute si conice ale aparatului respirator, ca antiinflamator si cicatrizant


  • Capsule cu pulbere de echinacea
    Indicatii: Se recomanda in diverse stari cu imunitate scazuta, stres, oboseala, raceli, hepatite, infectii (renale, urinare, ale gatului); profilactive in perioade de crestere a virusului de epidemii gripale, herpes


  • Capsule cu ulei de echinacea
    Indicatii: Produsul se recomanda pentru stimularea organismului atunci cand imunitatea este scazuta


  • Capsule cu echinacea & zinc
    Indicatii: Duce la instalarea unor foarte bune efecte de prevenire si combatere a infectiilor gripale, intervine pozitiv in afectiuni caracterizate de scaderea imunitatii organismului


Pentru a trece de sezonul rece cu un sistem imunitar solid, echinacea este solutia ce-a mai buna, nu ezitati sa o folositi!

Autor: Anna Savulescu
Sursa foto: ultraviolet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu