marți, 16 noiembrie 2010

Tuica - mod de preparare in gospodaria proprie

Oricine poate face tuica, dar nu oricine poate face o tuica grozava. Poporul roman este recunoscut in lume pentru bautura numita tuica, o bautura alcoolica produsa din fermentarea fructelor( ex.: corcoduse, mere, pere, prune, etc.).

Definitia din Dex spune:

ȚÚICĂ ~ci f. Băutură alcoolică tare, obținută prin fermentarea și distilarea prunelor sau a altor fructe. [G.-D. țuicii] /Orig. nec.


Mod de preparare:


  • Se aduna fructe intr-un butoi mare, de preferat de lemn. Butoiul de lemn este superior vaselor din plastic pentru ca da un alt gust tuicii. Se adauga ceva zahar peste fructele culese si se lasa la macerat, pentru a fermenta. Aveti grija sa nu puneti prea mult zahar pentru ca stricati gustul tuicii. Bunici mei adaugau in loc de zahar dulceturi mai vechi sau resturi de miere zaharisita de prin beci, zaharul din ele fiind procesat deja odata nu mai are aceeasi tarie.


  • Dupa ce a fermentat butoiul de fructe, incepe prepararea tuicii propriu-zise. Pentru a putea produce tuica din amestecul obtinut avem nevoie de un alambic.

    ALAMBÍC = , alambicuri, s. n. Aparat metalic pentru distilarea lichidelor. – Din fr. alambic.


    Trebuie ales cu grija un alambic avand in vedere ca unul produs dintr-un material de calitate inferioara poate strica gustul tuicii. Cel mai bun material pentru distilare este inox-ul. Alambicurile din inox sunt cele mai performante. Pe piata majoritatea alambicurilor(cazanelor de tuica) sunt produse de caldarari si sunt facute din cupru sau in cazul celor de foarte proasta calitate, alama.

    Un cazan de tuica este compus din:
    • Cazanul propriu zis in care sta boasca( fiertura de fructe care a fermentat in butoi). Este bine ca acesta sa aiba manere, pentru a putea fi rasturnat mai usor la terminarea unui ciclu de productie.

    • Capacul cazanului - Este ca un clop, prevazut in capatul de sus cu un orificiu pe unde urca aburul de alcool.

    • Teava de transfer a aburilor de alcool
    • - este de preferinta sa fie din acelasi material ca si cazanul si face transferul catre serpentina. Este necesara, pentru ca apa din azul de racire sa nu se incalzesca de la sursa de caldura ce fierbe boasca.

  • Serpentina de racire a alcoolului (Traseul de racire a alcoolului) - Este o teava din cupru, care pleaca din capacul cazanului de tuica si care in interiorul vasului de racire este indoita circular si care ajuta la transformarea alcoolului din stare gazoasa in stare lichida.


  • Este de perferat ca vasul cazanului de tuica si capacul sa se inchida etans, pentru a nu pierde material de productie.




  • Dupa ce se aseaza vasele pe pozitie, se adauga boasca in cazanul de tuica si se pregateste focul pentru fierbere.



  • Focul pentru un cazan de tuica se poate face fie cu lemne, fie cu arzator pe gaz. Din experienta proprie va pot spune ca tuica produsa prin ardere de lemne are un gust mai bun. Caldura oferita de arderea lemnului ii ofera o alta consistenta tuicii, chiar daca nu ofera o scurgere a lichidului constanta. Ruperile de ritm ale focului ofera momente de respiro cazanului si lichidul produs isi dozeaza taria mult mai bine. Arderea pe gaz ofera un mod de lucru mai curat si constant, insa o tuica de calitate se pare ca nu de asta are nevoie.
    Atentie insa, la arderea pe lemn - nu orice lemn creste calitatea. Deseurile mizerabile arse pot strica gustul, pentru ca nu au puterea lemnelor normale.



  • In cazul in care capacul si vasul unde sta boasca, nu se inchid etans si teava de racire de la cazan la serpentina nu se etanseaza bine, se prepara pasta pentru etansare. Pasta de etansare se prepara dintr-o parte de mamaliga, o parte de paine uscata si inmuiata in apa si cenusa din vatra unui foc. Pasta rezultata in urma amestecului trebuie sa fie lipicioasa pentru se prinde de cazan. Se rupe cate o parte mica din copozitie si se indeasa in buza cazanului pentru etansarea gaurilor prin care s-ar putea pierde alcool. Pe timpul cat cazanul de tuica este incalzit si se produce tuica veti mai fi nevoit sa lipiti pe unde mai crapa pasta - Aveti mare grija la modul in care lipiti pentru ca va puteti arde, din cauza cazanului incins.



  • Focul la cazan se porneste cu lemn usor care face flacara mare la inceput, pana incepe sa curga pe serpentina tuica constant. Dupa aceea se domoleste focul bagand lemne doar pentru intretinerea unei temperaturi constante. Pentru partea de inceput e bine sa folositi lemn de brad sau surcele din crengi care provoaca valtoare si in partea de foc constant se pot folosi lemne de esenta tare.



  • La gura tevii de scurgere a serpentinei, pe unde curge tuica, puneti o cratita cu un tifon pentru a feri eventualele impuritati care pot pica in tuica. Puneti toata tuica intr-un vas mare pentru a se omogeniza, avand in vedere ca prima oara iese tuica cea mai tare(prin unele locuri i se spune Fruntea) si apoi iese din ce in ce mai slaba din punct de vedere al tariei alcoolice. Ca si alte bauturi, si tuica are nevoie de o perioada de invechire, pentru a avea o calitate mai buna. Se poate consuma si mai devreme, dar nu veti mai avea aceeasi satisfactie cand o beti, aceasta ii trebuie timp pentru "a se aseza"(omogeniza).




  • Nu gustati tuica pentru a vedea daca este tare sau slaba - cea mai buna metoda ca sa aflati cand scoateti cazanul este urmatoarea:

    Scoateti cu un paharel de la teava serpentinei putina tuica, luati o lumanare/chibrit/bricheta aprins/a si mergeti langa cazan. Aruncati paharelul de tuica peste vasul cazanului mare(nu peste capac) si apropiati focul de pata de tuica, daca tuica ia foc repede inseamna ca inca mai are tarie licoarea. In momentul in care pata de tuica nu se mai aprinde repede, atunci veti sti ca este timpul sa opriti ciclul respectiv de productie




  • La terminarea ciclului se domoleste focul si incep pregatirile de evacuare a borhotului stors de alcool. Se scoate intai teava dintre serpentina si capacul cazanului si se pune in apa calda pentru a se desprinde mai usor pasta de la incheieturi. Se ridica usor capacul incins al cazanului si se baga si el in apa calda din aceleasi considerente.

    Daca aveti un cazan mare si nu puteti sa-l varsati doi insi, luati o cratita si scoateti boasca din cazan cu o galeata rezistenta la temperaturi mari. Dupa ce s-a scos boasca, se adauga putina apa calda in cazan si se pregateste urmatorul ciclu




  • Se repeta procesul de mai sus, pana terminati toata boasca


  • Tuica buna bauta cu masura poate fi un medicament si iti poate da uneori energie de munca. Atentie insa, trebuie bauta cu masura!

    Sursa foto: TuicaDePrune.ro


    28 de comentarii:

    1. vreau un raspuns concret cate kg de pere cat zahar cata tiuca iese din 10kg de perecat timp de fermentare

      RăspundețiȘtergere
    2. parca trebuia sa descri procesul nu......alambicul.
      mai multe amanunte despre ....fermentare(timp,temperatura etc)

      RăspundețiȘtergere
    3. Este reteta "perfecta" pentru drojdierul sinucigas. Va dau numai 3 motive:
      1. "Fruntea" este alcool metilic (spirt medicinal)....Numai pentru uz extern !
      2. Pentru separarea mai buna a alcoolului metilic incalzirea se face lent, in circa o ora
      3. Simburii de prune produc acid cianhidric, care poate fi redus de cuprul din instalatie, daca este foarte bine curatat inainte de fiecare utilizare
      Pentru cei interesati, daca vreti raspunsuri competente, dati citiva lei pe cartea "Cazanul de tuica" a lui Josef Pischl
      Sa auzim de bine !

      RăspundețiȘtergere
    4. ATENTIE!
      TUICA se face numai din PRUNE.
      Din ALTE FRUCTE intra la RACHIURI.

      RăspundețiȘtergere
    5. Daca aveti intrebari va stau la dispozitie. Datele mele de contact le gasiti pe www.cazan-distilare.ro

      Mircea,

      RăspundețiȘtergere
    6. interesanta abordare ,si utila ,totusi am in continuare o dilema in ceea ce priveste materialul din care e facut un cazan de calitate ,parerile sunt impartite intre inox si cupru . Unii spun ca de la inox apare o cocleala la suprafata licorii si gustul nu ar fi chiar impecabil (e prezent un gust metalic) . In filmuletele de pe net toata lumea are cazan din cupru (si din afara tarii)

      RăspundețiȘtergere
    7. Buna,stimati confrati ! As vrea sa va rog sa ajutati un incepator cu un sfat prietenesc. Am facut niste tuica din piersici si are un aspect cam laptos. Este buna dar nu o pot oferi musafirilor deoarece face impresie neplacuta. Multumesc cu anticipatie si va doresc sarbatori fericite

      RăspundețiȘtergere
    8. O fierbi a doua oara. Bagi doar tuica in cazan si o fierbi a doua oara. eu asa am facut cu niste tescovina( tuica din borhot de vin) si a iesit buna de consumat. Mult succes!!!!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. O Intrebare ce culoare trebuie sa aiba tescovina la prima fierbere ca a mea a iesit cam maro???

        Ștergere
    9. In legatura cu "reteta sinucigasului", este adevarat ca fruntea fruntii este alcool metilic, foarte nociv. Mai mult acesta nu se utilizeaza nici macar pentru uz extern ci doar la aprinderea gratarului, eventual. Atentie este f. inflamabil.Spirtul medicinal are la baza tot alcoolul etilic + adaosuri pentru a-l face "neplacut" pentru drojdierii inraiti.

      RăspundețiȘtergere
    10. Salutare, am făcut niște rachiu din tescovina, dar a ieșit acru, ce pot sa-i fac?

      RăspundețiȘtergere
    11. @Anonim: Poti sa mai fierbi inca o data tuica si sa o lasi pana iese fara acreala. Am patit si eu odata si a fost din cauza faptului ca n-am pus boasca la facut cand a trebuit. Am fiert-o i-a mai iesit din acreala, dar n-a fost ce trebuie. Mult succes si consuma cu moderatie tuica!

      RăspundețiȘtergere
    12. tuica acra se spala .....jumate jumate cu apa si o scoti cat de tare vrei !

      RăspundețiȘtergere
    13. Articol total dezinformator , scris de cineva care habar nu are ."fruntea" este alcool metilic ,foarte toxic ,maistrul distilar stie destul de precis procentul din cantitatea totala de plamadeala ,totusi la cazanele obisnuite tuica poate contidin ea =valoare prea mare .Acreala vine de la "coada ",din dorinta de a face cantitate mare multi distileaza tot , normal cand alcoolul la iesire scade sub o concentratie ,se opreste distilarea . Inoxul nu este bun , are gust auxiliar ,acrisor .Cuprul este cel mai bun intrucat face reactie chimica necesara in proces .Tuica se distileaza de 2 ori ,dar se poate si de 3 X , ca si irlandezii .Un cazan modern este cu turn si distilare continua , are recipient "intaritor de aroma " cautati Google imagini : holstein distiller gerate .Nu uitati : tuica buna se face din fructe bune......

      RăspundețiȘtergere
    14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      RăspundețiȘtergere
    15. Cam cat trebuie lasat sa curga la inceput ca sa nu mai fie alcool metilic ?

      RăspundețiȘtergere
    16. Daca nu separ "fruntea " si las sa curga in continuare amestecandu-se cu ce curge dupa,este vreo problema ? Multumesc !

      RăspundețiȘtergere
    17. Nu e nici o problemă, mori mai repede. Alcoolul metilic te orbește și te tâmpește iar aldehidele dau cancer. Bețivii meseriași, țuicari din tată-n fiu nu apucă 60 de ani. Dar mor fericiți!

      RăspundețiȘtergere
    18. Ce conține distilatul de țuică:
      Aldehida acetică 20.8 C2H4O Miros respingător
      Aldehida propionică 50.0 C3H6O Miros respingător
      Formiatul de etil 54.15 C3H6O2 Miros plăcut
      Acetatul de etil 56.6 C4H6O2 Miros plăcut
      Alcoolul metilic 65.0 CH4O Miros neplăcut aspru
      Aldehida butirică 75.0 C4H8O Miros neplăcut aspru
      Alcoolul etilic 78.3 C2H6O Miros specific plăcut
      Alcoolul propilic 97.4 C3H8O Miros specific plăcut
      Apa 100.0 H2O Neutral
      Acetaţii 102.9 C6H14O Miros specific plăcut
      Alcoolul izobutilic 108.4 C4H10O Miros puternic gust aspru
      Esterul izobutirat de etil 110.1 C6H12O2 Miros plăcut
      Alcoolul butilic 117.5 C4H10O Miros plăcut
      Acidul acetic 118.1 C­2H4O2 Miros specific
      Esterul butilat de etil 121.1 C6H12O2 Miros plăcut
      Alcoolul amilic optic activ 128.0 C5H12O Miros asfixiant
      Alcoolul izoamilic

      RăspundețiȘtergere
    19. Ce se pune pe fundu cazanului sa nu se lipească ca a fost gros si sa afumat

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Un gratar pe trei picioruse din acelasi material cu cel din cazan. O tabla de cupru gaurita.

        Ștergere
    20. Bună ziua, am rugămintea sa mă ajutați cu o i azi nformație am făcut acasă niște tuica de prune și a ieșit cam albăstruie, și vreau să știu dacă mai pot sa ii fac ce va, dacă o pun la fiert la următorul cazan risc sa o stric și aceasta? Mulțumesc

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Eu pun pietriș mărunt de râu sau cumpărat din comerț pietriș spălat și fără nisip. Simplu

        Ștergere
    21. Care ma poate ajuta sa fac țuică din marmelada

      RăspundețiȘtergere
    22. Si de la prima fiertura si de la a doua se ridică fruntea?

      RăspundețiȘtergere