vineri, 17 septembrie 2010

Catina alba


Catina alba,este o planta ale carei calitati au fost cunoscute si exploatata inca din antichitate. Chiar daca in America de Nord Catina alba este utilizata ca planta decorativa, calitatile terapeutice exceptionale i-au consacrat de secole celebritatea in Europa si Asia.

Cuvantul care caracterizeaza cel mai bine catina alba este - antioxidant! Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Catina alba este mai bogata in continutul de betacaroten decat morcovul iar prin vitamina E, numita si “a tineretii”, catina alba este implicata în cele mai importante procese de regenerare din organism. Mai regasim celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.

De la Catina alba putem folosi fructele (consum natural, ceaiuri, siropuri, uleiuri), frunzele, chiar si scoarta, dar cel mai valoros din punct de vedere medical este uleiul obtinut din semintele fructelor de catina alba, pe care il gasim sub denumirea generica de ulei de catina. Este un remediu care se obtine exclusiv pe cale industriala, putand fi gasit in farmacii si Plafare.

Mod de administrare: pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picaturi pe zi, simplu sau cu putina miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile in sus.

Ca tratament al diferitelor boli:
  • boli de piele, dermatoze care se agraveaza la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constitutie mai fragila.

  • sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de cate 21 de zile, cu zece zile de pauza.

  • impotenta, sterilitate, insuficienta ovariana - se face un tratament de lunga durata (minimum trei luni), avand efect foarte puternic atunci cand este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (branca-ursului, naprasnic, ginseng, ginseng indian).

  • herpes, papiloma - in aceste doua afectiuni, aplicatiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de catina (prin ungere cu un tampon de vata) pot avea rezultate spectaculoase.

  • arsuri, arsuri chimice - anumite studii facute la noi in tara au pus in evidenta efectele exceptionale ale uleiului de catina aplicat pe arsurile in curs de vindecare. Totusi, intrucat tratamentul acestor afectiuni nu este simplu, se recomanda sa fie facut numai sub indrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradul III-IV.

  • tumori exteriorizate - se foloseste o combinatie in parti egale de ulei de catina si ulei de ricin (se gaseste in farmacii), cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Aceasta combinatie da rezultate foarte bune si in tratamentul lipomurilor.


Produsele obtinute casnic pot fi folosite pentru fostificarea si vitaminizarea organizmelor, printre aceste produse se numara:

  • Sucul de catina: - se obtine casnic, din fructele proaspete de catina, prin zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul, si nu prin presare sau centrifugare, deoarece in acest fel s-ar pierde componente ale catinei extrem de importante. Pentru intarirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degraba nectar, deoarece contine si pulpa, si coaja fructului) se consuma zilnic, in cantitati de 50-100 ml (50 ml a un sfert de pahar), o cura durand minimum o luna. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru si astringent al sucului de catina, se poate adauga miere curata de albine (in proportie de 3:1), care ii potenteaza efectul.

  • Pulberea de fructe de catina alba - se obtine din fructele uscate ale catinei, care se macina cat mai fin, cu rasnita electrica de cafea. Pulberea astfel obtinuta se pastreaza in borcane de sticla (tinuta in pungi de hartie isi pierde, in mare, uleiul gras, care este absorbit).
    Se administreaza cate 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, inainte de a fi inghitita.

  • Maceratul de fructe de catina alba – se pun 2 lingurite de pulbere de catina intr-un pahar cu apa si se lasa la macerat, la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se amesteca cu o lingurita de miere lichida. Lichidul nu se filtreaza, iar la sfarsit se consuma si pasta de catina ramasa in pahar. Poate fi imbogatit prin adaosul unei lingurite de pulbere de macese si de afine. Se consuma pe stomacul gol dimineata.


Catina alba este de departe fructul minune al toamnei, trebuie sa profitam din plin de aceast dar pe care natura ni-l ofera.

Autor: Anna Savulescu

Sursa foto: calindragan.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu