marți, 13 iulie 2010

Casa la curte vs apartament la bloc


De cand am urcat anuntul cu casa din 1 Decembrie pe site am tot avut dispute prietenesti vizavi de locuitul la casa si locuitul la bloc.

Inainte de a face o alegere intre cele doua este bine sa analizezi care-ti sunt prioritatile tale si ale familiei tale in ceea ce priveste spatiul de locuit: unii poate au nevoie de un spatiu unde doar sa se retraga din oras, avand o viata sociala activa, iar altii pot sa-si doreasca un spatiu izolat de restu' lumii.

Din punctul de vedere al pretului casa la curte bate apartamentul daca o faci in regie proprie si/sau cu muncitori/firma. Daca o cumperi gata la cheie s-ar putea sa ti se umfle mult nota de plata de firma de constructie. Daca ai si o bucatica de pamant pe langa casa este net superioara alegerea casei in detrimentul apartamentului.

Pentru persoanele active care nu stau foarte mult pe acasa, recomandarea noastra este apartamentul. Este comod pentru ca-ti ofera un spatiu unde te poti retrage repede si nu-ti da bataie de cap cu micile reparatii care apar la curte, daca ar fi sa ne luam dupa vorba batraneasca:"La curte tot timpul ai cate ceva de facut."

Pentru familiile cu copii mici, curte este foarte buna pentru ca ofera un spatiu sigur in care copilul se poate misca, poate invata sa mearga sau chiar sa se joace mult mai usor. La apartament pentru a iesi cu el intr-un parc necesita deplasarea in oras. Asa ca daca aveti un petic de iarba in curte copilul poate sari direct din casa in "propriul parc".

Pentru cineva care a locuit foarte mult la bloc si incearca sa se adapteze la curte, s-ar putea sa fie un pic mai greu daca nu a mai incercat in timp sa se obisnuiasca cu stilul de viata. Eu spre exemplu m-am mutat recent de la bloc la curte, dar de cand eram mic verile le locuiam la bunici si in fiecare weekend plecam din Bucuresti spre locatii la curte. Tranzitia s-a facut mult mai usor pentru ca in timp mi-am tot testat capacitatea de a locui la curte.

Costurile cu intretinerea sunt un subiect important in "bucataria" alegerii pe care dumneavostra urmeaza sa o faceti. Nu va lasati indusi in eroare de costurile mai mici pentru una sau alta, analizati foarte bine daca alegerea facuta din punct de vedere al comoditatii va ofera satisfactie. Majoritatea nu iau in calculul costurilor cu intretinerea si aceasta satisfactie, ceea ce este o prostie care mai tarziu s-ar putea sa-i coste in fluctuatia pretului.

Desi foarte multa lume contrabalanseaza balanta apartament vs casa in favoarea casei, eu nu sunt intru totul de acord cu aceasta. Fiecare individ are alta perceptie asupra spatiului de locuit si a traiului pe care el il duce.

Si blocul si casa la curte au avantaje si dezavantaje, totul depinde de analiza ta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu