luni, 28 noiembrie 2022

Stresul provoaca diabet

O vorba veche spune ca e mai bine sa previ decat sa tratezi, cam asa am putea spune ca sta problema si cu diabetul. Cea mai mare problema pe care o intampina societatea in cazul acestui sindrom este ca in multe tari din toate cazurile de diabet intre 30% si 50% nu sunt diagnosticate, conform Telemedica Consulting. Diabetul este o afectiune cauzata de proasta functionare a pancreasului, mai exact a celulelor pancreatice. Acestui sindrom ii sunt caracteristice hiperglicemia si dezechilibrul metabolismului. Conform Organizatiei Medicale de Sanatate se cunosc 3 forme de diabet:
  1. Diabet de tip 1. Apare ca un deficit de insulina prin distrugerea celulelor beta din pancreas.
    Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participa la metabolismul glucidelor. Insulina contribuie in primul rand la micsorarea concentratiei glucozei in sange.
  2. Acest tip de diabet se numeste insulino-dependent si necesita tratament cu insulina injectabila sau inhalabila.
  3. Diabet de tip 2. Este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic, asa cum il descrie site-ul SfatulMediculu.ro.
  4. Diabet de sarcina(gestational).Este o forma de diabet care apare la doamne in timpul sarcinii si care poate fi combatut printr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, mult sport si medicamente in cazul in care va recomanda doctorul.
Factorul cel mai riscant de aparitie a diabetului il constituie stresul cotidian. Traim o viata tumultoasa in care isi face loc tot mai des depresia si neputinta de a duce la bun sfarsit anumite actiuni. Nevoia societatii de a se dezvolta rapid si necesitatea tinerii pasului cu moda face ca organismul sa raspunda dur la stimulii sociali de zi cu zi. Este bine sa-ti faci analizele de glicemie pentru a descoperi daca suferi de diabet. Exista cateva simptome care iti dau semnale unui eventual diabet:urinari dese si sete excesiva, pierderea in greutate, senzatia de foame, mancarime a pielii, timp indelungat in vindecarea unor rani, aparitia infectiilor fungice, oboseala si iritabilitate, furnicaturi, amorteala a mainilor sau picioarelor si scaderea vederii. Cea mai buna solutie pentru a preveni diabetul este ca persoanele care stiu ca au avut cazuri in familie de diabetici sau care sunt predispuse la diabet sa-si faca un control regulat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu