Unul dintre ingredientele nelipsite din bucatarie, bicarbonatul de sodiu a invadat domeniul cosmetic. De fapt, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat in multe activitati casnice, in special, in curatare, fiind si un "inamic" al mirosului neplacut.
In gospodarie Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru :
- Curatarea suprafetelor lavabile si peretilor - adaugat la apa oxigenata si aplicat pe suprafete ce trebuie curatate, reuseste sa elimine orice fel de pete. Curata chiar si suprafata innegrita din spatele caloriferelor, folosind o bucata de material imbibat cu bicarbonat.
- In baie - este o sursa fundamentala in mentinerea curateniei si igienei baii, fiind un bun dezinfectant impotriva germenilor si bacteriilor. Inainte de spalarea obisnuita a unei vane sau chivete, se recomanda stropirea si frecarea suprafetei cu pulbere de bicarbonat cu ajutorul unui burete, dupa care se limpezeste. Acelasi lucru se poate face si cu perdeaua din plastic a dusului, de pe care bicarbonatul elimina petele umede si eventualele urme de mucegai.
- Curatarea materialelor si hainelor - draperiile si perdelele, stropite cu pulbere uscata de bicarbonat de sodiu, isi regasesc culoarea naturala. La fel si cu piesele de imbracaminte, adesea patate de parfum sau deodorant. Asigurandu-ne in prealabil de rezistente culorilor la amoniac, pentru a face sa dispara haloul ce inconjoara petele galbui se acopera portiunea cu un amestec pastos de amoniac si bicarbonat, lasand apoi sa se usuce la soare. Apoi se trece la spalarea obisnuita a piesei respective. SAU o lingura cu varf de bicarbonat, in spatiul pentru detergent, inmoaie hainele respective si le dezinfecteaza.
- Inlaturarea mirosului neplacut din masina - putin bicarbonat de sodiu pe fundul scrumierei din masina impiedica mirosul neplacut sa se impregneze in interiorul acesteia.
- Curatarea parbrizului – curatarea parbrizului cu un burete imbibat cu o solutie de bicarbonat de sodiu, elimina toate resturile de insecte strivite.
- Curatarea frigiderului - bicarbonatul este un produs perfect de curatare, evitandu-se astfel produsele chimice care ar putea veni in contact cu alimentele (2 linguri la ½ l apa).
- Curatarea periutei de dinti - 1 lingura de bicarbonat de sodiu(25 g) la un pahar de apa garanteaza igiena periutei de dinti.
- Curatarea pieptanului/periei pentru par - 2 linguri(50 g) bicarbonat de sodiu dizolvate in 250ml apa calda le va face ca noi.
- Curatarea paharelor din cristal - nu ramane nici o urma de vin sau de calcar pe pretioasele pahare, daca se adauga o lingura (25 g) de bicarbonat in paharul umplut cu apa calda. Dupa limpezire, paharul isi va recapata stralucirea.
- Curatarea covoarelor si mochetelor - se presara un strat uniform de bicarbonat pe covoare, mocheta sau pe suprafata unui fotoliu din stofa. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute, apoi se aspira. in cazul neutilizarii indelungate sau a mirosului de fum de tigara sau de mucegai, se lasa produsul sa actioneze timp de 24 de ore. Un sistem valabil si pentru reactivarea culorilor tapiteriei mobilierului care, cu trecerea timpului, tind sa se decoloreze.
- Indepartarea calcarului si mucegaiului - pentru eliminarea urmelor de calcar sau mucegai de pe bateria dusului, de pe piesele sanitare si pentru redarea stralucirii vanei din baie, se procedeaza astfel: se formeaza o pasta cu 3 parti bicarbonat si o parte apa. Cu ajutorul unui burete, pasta se freaca direct pe suprafata ce trebuie curatata.
- Respiratie proaspata - se dizolva o lingurita de bicarbonat intr-un pahar de apa. Se efectueaza gargara cu acest lichid dupa care, in gura, ramane un gust proaspat si placut.
Bicarbonatul de sodiu are diverse intrebuintari in cosmetica si in ingrijirea personala, ca:
- Dezinfectant - este utilizat sub forma de lotiuni dezinfectante in infectii, arsuri, etc.
- Demachiant - in cosmetica este folosit ca ca un excelent demachiant pentru curatirea fetei: se pune putin bicarbonat pe un tampon de vata pentru eliminarea impuritatilor ce astupa porii epidermei.
- In tratarea acneei - amestecati putin bicarbonat de sodiu cu apa, pana cand se formeaza o pasta. Intindeti pe fata, masand usor cam 30 secunde. Clatiti cu apa calduta. Repetati procedeul de trei ori pe saptamana.
- Pentru iritatii - trei parti de bicarbonat de sodiu se amesteca cu o parte de apa. Pasta obtinuta se aplica pe zonele afectate. Lasati sa se usuce. daca este necesar, repetati.
- In tratamentul unghiilor - daca vreti sa iti curati unghiile puneti putin bicarbonat pe periuta de unghii. Frecati unghiile si cuticulele. Imediat cuticulele sunt inmuiate si unghiile sunt pregatite pentru aplicarea lacului.
- In tratamentele parului gras – puneti o lingura de bicarbonat in sampon si agitati pana considerati ca bicarbonul s-a dizolvat. Il veti folosi ca un sampon normal. Clatiti bine si aplicati un balsam. Dupa spalare, parul va arata mult mai bine.
- In cazul arsurilor solare - o lingurita de bicarbonat de sodiu se dizolva intr-o cana cu apa. Cu ajutorul unui tampon de vata se aplica pe piele. Se lasa sa se usuce cateva minute. Clatiti cu apa sau faceti un dus.
O alta reteta este de a adauga bicarbonat de sodiu in cada. Pe langa faptul ca arsurile solare vor fi eliminate, va veti simti relaxati. - In cazul intepaturilor de albine - o pasta mai groasa de bicarbonat de sodiu se aplica peste intepatura. Se lasa sa actioneze.
Senzatia de mancarime si de durere va fi eliminata.
Acest “praf alb” - bicarbonatul de sodiu - se pare ca nu trebuie sa lipseasca atat din bucatarie cat si din dulapul cu detergent sau cel cu cosmetice.
Autor: Anna Savulescu
Sursa foto: MamaNatura.Ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu