vineri, 27 august 2010

Puterea florilor de Galbenele


Galbenelele sunt plante cunoscute inca din secolul XII ele fiind cultivate in scopuri medicinale, culinare sau ornamentale.In traditia populara romaneasca florile de galbenele se foloseau pentru vopsit in culoarea galbena. Alta utilizare era prin fierberea plantei in vin, leac care se lua contra “galbinarii”, sau se folosea planta fiarta in apa cu sofran. Se mai punea in apa in care se spalau copiii, ca sa doarma, iar decoctul se folosea contra bolilor de piele. Ceaiul din frunze uscate la umbra se prepara pentru ulcer gastric sau duodenal, ictersi leziuni uterine.

Una din cele mai cunoscute aplicatii medicale cu galbenele sunt cele pentru vindecarea leziunilor pielii (taieturi, crapaturi, intepaturi de insecta, arsuri solare, mancarimi etc.). Extern galbenelele se folosesc ca cicatrizant, emolient, stimulator al circulatiei sangelui la nivelul tesuturilor si relaxant al tesuturilor.
Galbenelele au si calitati antiinflamatorii si antibacteriene, fiind folosite ca antiinflamator hemoroidal, antiinflamator gastro-intestinal sau contra infectiilor cu trichomonas.

Alta actiune benefica a galbenelelor este asupra sistemului digestiv, ele avand actiune coleretica (adica maresc secretia biliara, imbunatatind digestia).

In cancerul stomacal, sub actiunea preparatelor din galbenele intoxicatiile scad in intensitate si dispar fenomenele de dispepsie, greata si voma.

Alta utilitate a galbenelelor s-a gasit in problemele oftalmologice, acestea realizand o buna igiena oculara.

De la galbenele se utilizeaza numai florile marginale. Acestea se recolteaza incepand din luna iunie, imediat dupa ce incep sa se deschida. Ele se lasa apoi la uscat in locuri intunecoase, bine ventilate.

Florile de galbenele contin substante minerale, flavonoide, pigmenti carotenoizi si un ulei volatil care confera galbenelelor puteri vindecatoare antiinflamatorii. Galbenelele pot fi flosite sub forma de pulbere, ceai, tinctura, extract uleios sau unguent. Toate aceste produse se gasesc in magazine de tip Plafar, dar la fel de bine pot fi preparate de noi in casa dupa retete extrem de simple:

  • Ceaiul de galbenele: se vor folosi 2 lingurite de flori la 250 ml apa clocotita. Se va lasa timp de 10 minute acoperit, dupa care se va strecura si se va consuma .

  • Tinctura de galbenele: se vor pune 20 g de flori de galbenele macinate fin (cu rasnita electrica de cafea) in 100 ml alcool de 70%. Se vor lasa apoi timp de 15 zile, agitand des recipientul. Dupa 15 zile se va strecura. Se va pune apoi in sticlute de capacitate mai mica, inchise ermetic. In acest fel pot sa se pastreze timp de 2 ani. Se pot lua cate 10 picaturi o data sau chiar o lingurita. Se va lua cu putina apa. Este preferabil sa se consume inainte de mese.


  • Extractul uleios de galbenele: poate prepara in doua moduri, prin fierbere sau prin macerare.

    • se iau 50 g flori, se umecteaza cu putin alcool, apoi se pun intr-o cratita cu 100 ml ulei de floarea-soarelui sau ulei de masline. Se vor fierbe apoi timp de 3 ore pe baia de apa. Se strecoara fierbinte, apoi se va pune la decantat si se va lua partea de la suprafata. Este un ulei foarte util care se poate folosi atat intern cat si extern.


    • se va umple o sticla cu flori, fara sa se indese insa. Se va umple apoi cu ulei de floarea-soarelui sau de masline. Se va lasa la macerat pentru 4 saptamani. Se va strecura. Se va obţine un ulei care este foarte bun pentru tratamentele interne.


  • Crema de galbenele: se iau 50 g flori, se stropesc cu putin alcool, apoi se pun intr-o cratita cu 100 ml ulei de floarea-soarelui sau ulei de masline. Se vor fierbe apoi timp de 3 ore pe baia de apa, dupa care se adauga 20g de ceara de albine. Amestecul se tine pe baia de apa pana ce se topeste ceara, amestecandu-se continuu. Se strecoara fierbinte si se pune in recipiente inchise ermetic.


Galbenelele sunt practic netoxice, neexistand contraindicatii in acest sens. Se vor administra totusi cu prudenta, atat intern, cat si extern, celor care au sensibilitate alergica la polenul plantelor si celor care iau medicamente sedative sau hipotensoare.

Autor: Anna Savulescu

Sursa foto: Jojette - de la suflet la suflet...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu