Inainte de a lista lucrurile de trebuinta si de a explica utilitatea lor, trebuie sa spunem ca trebuie sa-ti stabilesti cu grija obiectele pe care le iei, pentru ca vei fi nevoit sa le cari in spate pe tot parcursul drumului. Deci o incarcatura inutila iti va consuma energie.
Magazinele care se ocupa de partea de echipare pentru munte sunt intr-un numar foarte mare si-ti ofera o paleta variata de produse, din care poti alege produsul care se pliaza pe tipul de excursie pe care-l faci. E adevarat ca pretul cerut pentru lucruri calitative este mare, dar ofera un confort mult mai bun. Dar modernizarea echipamentului poate fi facut si pe parcurs nu trebuie adunat tot dintr-o data, important e sa oferi prioritate echipamentului de baza: bocanci, pantaloni, geaca, rucsac si mai apoi sa modernizezi restul echipamentului.
O lista de baza aduna urmatoarele obiecte:
- Rucsac
- Sac de dormit
- Izopren
- Bocanci/Ghete
- Lenjerie(maieu, chiloti, slip, sosete), Tricouri subtiri/groase, Flanea, Treining, Hanorac, Pantaloni lungi/scurti
- Adidasi, Papuci
- Caciula, Sapca de soare
- Pelerina de ploaie
- Parazapezi
- Saci de plastic
- Produse de igiena personala
Pe vremuri se utilizau rucsaci de tip militar sau ranite cum li se mai spunea, acum au aparut rucsaci cu forme cat mai ergonomice, care sa-ti usureze caratul echipamentului pe munte si care sa-ti ofere posibilitatea de a trece mai usor prin locuri stramte in traseul pe care te-ai hotarat sa-l faci.
Cei mai multi rucsaci au posibilitatea ca pe exterior sa agati diverse obiecte care-ti sunt uzuale pe traseu: un sandwich, o sticla de apa, un pachet de biscuiti, scule de alpinism.
Sacul de dormit este o resursa care te poate scapa de probleme si daca mergi la cabana/la cort pentru ca iti ofera o sursa sigura de caldura si siguranta medicala. Este bine sa va alegeti un sac de dormit in functie de sezonul in care mergeti pe munte: un sac subtire pentru vara, unul normal pentru toamna/primavara sau unul extrem pentru sezonul de iarna. Este important ca daca se cara pe exteriorul rucsacului sa aiba o husa care sa-l fereasca de umezeala si care sa-l compacteze in asa mod incat sa fie usor de carat.
Este util pentru cei care dorm la cort, oferind cateva grade in plus de confort. Poate fi folosit si pentru popasurile de pe drum.
Unul dintre cele mai importante lucruri care nu trebuie sa lipseasca niciunui excursionist. De ce bocanci/ghete? Pentru ca tin mai bine glezna ferindu-va de eventuale entorse.
Daca pe traseele usor accesibile ne putem aventura uneori doar cu adidasi, pe traseele de o dificultate mai mare bocanci/ghetele devin obligatorii. Trebuie avuta mare grija la tipul de gheata/bocanc pe care il alegem, recomandarea este gheata/bocanc cu talpa plina, elastica si care se pliaza bine pe picior pentru a nu-ti face bataturi
Toate aceste haine sunt importante pentru ca depunand efort, transpiri si trebuie sa ai grija mereu sa nu te opresti si sa se raceasca transpiratia pe tine. Pe langa disconfortul pe care ti-l creaza, e posibil sa racesti daca in zona bate vantul. Slipul e bun in cazul in care mergeti intr-o zona cu lac si doriti sa faceti baie. Hanoracul este de preferat sa fie impermeabil pentru a va proteja de vremea ploioasa sau de vant.
Sunt folositori pentru timpul pe care-l petreceti linga cort sau in cabana, pentru ca ajuta la relaxarea piciorului.
Caciula este de preferat sa cautati una dubla pentru vant puternic/iarna/viscol.
Sapca de soare ne apara de insolatie in excursiile pe crestele muntilor sau pe cararile scaldate in soare.
La munte ploaia este imprevizibila, drept pentru care trebuie sa fi pregatit in orice moment pentru a te proteja de aceasta. Daca nu dispuneti de resurse pentru a cumpara una este de preferat sa confectionati una din sac de plastic. Chiar daca nu va protejeaza mai bine, reduce cat de cat patrunderea umezelii in haine, rucsac etc.
Chiar daca li se spune parazapezi si ar trebui folosite exclusiv in anotimpul de iarna, ele te pot ajuta in cazul in care treci prin zone in care a plouat si este mult noroi sau in cazul in care este vara si treci printr-o zona cu vegetatie care te poate irita, gen: jnepenis sau urzici. In lipsa de parazapezi se pot folosi si jambiere.
Sacii de plastic sunt utilizati la mentinerea hainelor din rucsac uscate in cazul in care vremea este ploioasa.
Este bine ca fiecare sa aiba produsele sale de igiena personala pentru a evita imbolnaviri si alte necazuri care sa-ti strice vacanta.
Cam astea sunt obiectele individuale pe care trebuie sa le aiba fiecare in rucsac, intr-un articol viitor vom vorbi despre obiectele comune care pot fi impartite intre participantii la iesire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu