luni, 30 august 2010

Tratarea lemnului inainte de vopsire


In ultima vreme am pus mana si am mai facut cate ceva prin curtea in care locuiesc, ultimul fiind un patrulater de lemn langa gratarul din piatra. Dupa ce l-am terminat de construit am avut o dilema: Cum sa-l tratez ca sa imi tina cat mai mult?

Primul gand a fost sa-l vopsesc simplu cu vopsea si sa scap de o grija, dar dupa aceea mi-am dat seama ca ar fi mai frumos daca l-as lasa sa se vada fibra lemnului. Vopseaua ar acoperi uniform lemnul si astfel si-ar pierde din farmecul vizual.

Am ales sa-l tratez deocamdata cu ulei. O pelicula de ulei ajuta deoarece nu permite vaporilor de apa din atmosfera sa intre cu aceeasi usurinta in lemn marind umiditatea acestuia. Cei care au lucrat cu lemnul cunosc faptul ca acesta lucreaza in timp si la schimbari de umiditate, drept pentru care un strat de ulei este recomandat sa fie folosit la obiectele din lemn din curte si gradina.


Uleiul nu are o rezistenta foarte mare in timp, drept pentru care este bine ca odata la 6 luni/1an sa reaplicam ulei pe suprafata de lemn. Recomandarea noastra este ca dupa stratul de ulei sa aplicati niste lacuri speciale, care vor proteja lemnul la ploaie si zapada sau alte intemperii.

O alta problema in cazul constructiilor din lemn sunt daunatorii. Se stie ca in cazul in care lemnul nu este tratat preventiv, intr-o perioada de 1-3 ani de la folosirea lui in cadrul constructiei, pe suprafetele acestuia vor aparea cariile.

Tratarea unei astfel de probleme se abordeaza din doua aspecte: solutii ieftine(babesti) si solutii tehnice pe care le puteti gasi in comert.

Solutiile ieftine sunt utilizate in general de omul de rand, care nu are acces la informatie sau care pur si simplu nu are bani sa investeasca in constructia facuta. Solutiile sunt:

  • Var aplicat pentru lemn direct - aplicat pe lemn, inainte de a bate cuie sau de a aplica alte accesorii din lemn sau metal. Nu are viata lunga, deoarece dupa un timp se decojeste si trebuie aplicat un nou strat


  • Ulei (de obicei se foloseste cel de in) - pe langa povestea cu protejarea de umiditate, ajuta si la indepartarea cariilor si daunatorilor


  • Lapte de ciment - s-a observat in timp ca in scandurile care au fost utilizate in cofraje de turnare a mortarelor de ciment intra mai greu daunatorii, semn ca nu le place


Solutiile tehnice costa ceva, dar iti ofera garantia unei vieti de durata a constructiei efectuate. Cineva spunea, acum ceva vreme, ca "suntem prea saraci ca sa purtam lucruri ieftine", tradus:" Daca ai sa faci rabat de la calitate, lucrul respectiv se va deteriora mai repede si astfel vei plati pentru un produs care iti trebuie de 2 ori pretul lui". Solutiile tehnice pe care le-au incercat altii si au dat roade ar fi urmatoarele:
  • Sulfat de cupru - il gasiti in magazinele de pomicultura, fiind folosit in stropirea pomilor impotriva daunatorilor. Dezavantajul acestuia este ca ataca partile metalice si inverzeste/albastreste lemnul. Solutia nu este una care sa protejeze si ignifug.

  • BOCHEMIT QB - ofera o protectie de 50% impotriva apei si protejeaza 100% impotriva mucegaiurilor, insectelor si ciupercilor. Se gaseste la recipent de 5 kg si se utilizeaza intr-un amestec de 1:9. Adica in 9 litri de apa se adauga 1 litru de solutie. Modalitati de aplicare: cu pensula, cu rola sau prin pulverizare


  • Bios Wood 103 - este utilizat pentru tratamentul cherestelei si bustenilor de fag si rasinos pentru prevenirea aparitiei mucegaiului si albastrelii.


Dumneavoastra ce alte solutii ne puteti recomanda?!?

Sursa foto: Bosch Do It - Mesterit

4 comentarii:

  1. pentru extirparea cariilor deja aparute in lemn, exista vreo solutie babeasca ?

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit multe articole si pareri pe diverse forumuri dar nimeni nu mentioneaza fumul care protejaza impotriva cariilor si viespiilor a multor alte insecte si/sau la conservarea anumitor produse mentionez ca asta se poate aplica doar lemnului din pod cand incalzirea se face cu lemne sau carbuni si asta o stiu de la bunica care avea cosul "gaurit" si lemnul era negru si acoperit cu o combinatie de fum /grasime iar eu nu am vazut nici o insecta .este adevarat ca in ziua de azi viata nu ne mai permite asa ceva dar ca idee fumul protejaza iar o alta metoda este cauterizarea capetelor de grinda (scandurii)

    RăspundețiȘtergere
  3. "Anonim spunea...
    pentru extirparea cariilor deja aparute in lemn, exista vreo solutie babeasca ?"

    Salut, tin sa te anunt ca oferim servicii specializate de ignifugare lemn si tratament lemn impotriva cariilor de lemn. Daca te putem ajuta cu ceva nu ezita sa ne contactezi

    RăspundețiȘtergere