joi, 15 iulie 2010

Alpinismul si Escalada pentru cei mari si cei mici!


Fiecare dintre noi am auzit macar odata de ALPINISM sau ALPINISTI. Si cu siguranta primul gand la care ne ducem cu gandul e ADRENALINA, SPORTURI EXTREME, PERICOL (asumat inconstient) sau ACT DE FRONDA. Si totusi aparentele insala. Apinismul e un sport ca oricare altul si implica aproape la fel de multe riscuri, in conditiile in care nu avem grija de masurile de siguranta. dar sa nu lungesc vorba, hai sa va despic un pic firul in patru si sa intoarcem acest frumos sport pe cat mai multe parti, ca sa nu mai vorbim in necunostinta de cauza.

  • Care ar fi de fapt definitia acestui sport?
    Ideea de baza o reprezinta parcurgerea unui traseu vertical prin catarare. Nu e o definitie prea “ortodoxa”, dar cred ca e destul de clara. Ei bine escaladarea se face avand accesorii de asigurare (ham, coarda si elemente de prindere), care impreuna cu niste reguli de asigurare fac din acest sport mai mult decat un mod de recreere sigur pentru oricine.

  • De ce recomand escalada in locul altor sporturi?
    In primul rand pentru ca educa PSIHICUL si iti imbunatateste coordonarea. A face un traseu de escalada nu inseamna 100% forta, e nevoie de imaginatie si ingeniozitate in “a te aseza pe picioare si in a aborda urmatoarea miscare".

    Apoi ar mai fi de spus ca practicarea alpinismului te face sa iti reglezi ritmul respirator in conditii de efort fizic cumulat (maini si picioare). Iar dacatu ai un pic de "dezordine" in a te deplasa pur si simplu, acest sport te "ordoneaza", pentru ca "a escalada" si mai ales "a rezista cat mai mult pe panoul de escalada sau pe traseele de alpinism", inseamna sa iti folosesti la fel de mult, ambele maini/picioare si sa gasesti solutiile optime de "a te aseza", pentru conservarea energiei
    Si daca nu ma credeti pe mine, uite aici cateva argumente de la niste oameni care fac asta de ceva ani buni.

  • Oricine se poate apuca de alpinism si escalada?
    Cu siguranta, DA. Si au fost cazuri de oameni care s-au apucat de acest sport la varste inaintate, din punct de vedere al inceperii practicarii unui sport (sa zicem) profesionist si care au avut rezulatate uimitoare. Iar daca vorbim de mici este chiar indicat, pentru ca pune “la munca” peste 80% din toti muschii corpului, apropiindu-se astfel de performantele practicarii inotului. Iar multi dintre practicanti spun ca 2 sau 3 sedinte pe saptamana, ofera nu numai miscare fizica, dar si un tonus psihic impresionant.


Argumentele socializarea si comunicarea! Poftim? Ce treaba are escalada cu socializarea? E simplu, ea nu se poate face decat in pereche CATARATOR – ASIGURATOR. Sigur ca exista si cei care practica escalada SOLO "CU" si "FARA" ASIGURARE, insa aceia sunt doar la nivelele cele mai inalte ale escaladei. In rest perechea acesta este clasic si este intalnita peste tot. Asa ca aici va trebui ca intre cei doi sa se realizeze o comunicare desavarsita si sa inceapa sa se simta macar partial, pentru o mai rapida colaborare.


In cazul in care v-am captat atentia cu acest sport, va invit sa intrati pe link-urile de mai jos unde puteti gasi informatii complete despre sport, despre unde se poate practica sau sa gasiti povesti din trasee:

- Federatia Romana de Alpinism
- Alpinism si Escalada in Romania
- Vertical Spirit

Sursa foto: extrem.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu