Definitia din Dex spune:
ȚÚICĂ ~ci f. Băutură alcoolică tare, obținută prin fermentarea și distilarea prunelor sau a altor fructe. [G.-D. țuicii] /Orig. nec.
Mod de preparare:
- Se aduna fructe intr-un butoi mare, de preferat de lemn. Butoiul de lemn este superior vaselor din plastic pentru ca da un alt gust tuicii. Se adauga ceva zahar peste fructele culese si se lasa la macerat, pentru a fermenta. Aveti grija sa nu puneti prea mult zahar pentru ca stricati gustul tuicii. Bunici mei adaugau in loc de zahar dulceturi mai vechi sau resturi de miere zaharisita de prin beci, zaharul din ele fiind procesat deja odata nu mai are aceeasi tarie.
- Dupa ce a fermentat butoiul de fructe, incepe prepararea tuicii propriu-zise. Pentru a putea produce tuica din amestecul obtinut avem nevoie de un alambic.
ALAMBÍC = , alambicuri, s. n. Aparat metalic pentru distilarea lichidelor. – Din fr. alambic.
Trebuie ales cu grija un alambic avand in vedere ca unul produs dintr-un material de calitate inferioara poate strica gustul tuicii. Cel mai bun material pentru distilare este inox-ul. Alambicurile din inox sunt cele mai performante. Pe piata majoritatea alambicurilor(cazanelor de tuica) sunt produse de caldarari si sunt facute din cupru sau in cazul celor de foarte proasta calitate, alama.
Un cazan de tuica este compus din:- Cazanul propriu zis in care sta boasca( fiertura de fructe care a fermentat in butoi). Este bine ca acesta sa aiba manere, pentru a putea fi rasturnat mai usor la terminarea unui ciclu de productie.
- Capacul cazanului - Este ca un clop, prevazut in capatul de sus cu un orificiu pe unde urca aburul de alcool.
- Teava de transfer a aburilor de alcool - este de preferinta sa fie din acelasi material ca si cazanul si face transferul catre serpentina. Este necesara, pentru ca apa din azul de racire sa nu se incalzesca de la sursa de caldura ce fierbe boasca.
- Serpentina de racire a alcoolului (Traseul de racire a alcoolului) - Este o teava din cupru, care pleaca din capacul cazanului de tuica si care in interiorul vasului de racire este indoita circular si care ajuta la transformarea alcoolului din stare gazoasa in stare lichida.
Este de perferat ca vasul cazanului de tuica si capacul sa se inchida etans, pentru a nu pierde material de productie.
Atentie insa, la arderea pe lemn - nu orice lemn creste calitatea. Deseurile mizerabile arse pot strica gustul, pentru ca nu au puterea lemnelor normale.
Scoateti cu un paharel de la teava serpentinei putina tuica, luati o lumanare/chibrit/bricheta aprins/a si mergeti langa cazan. Aruncati paharelul de tuica peste vasul cazanului mare(nu peste capac) si apropiati focul de pata de tuica, daca tuica ia foc repede inseamna ca inca mai are tarie licoarea. In momentul in care pata de tuica nu se mai aprinde repede, atunci veti sti ca este timpul sa opriti ciclul respectiv de productie
Daca aveti un cazan mare si nu puteti sa-l varsati doi insi, luati o cratita si scoateti boasca din cazan cu o galeata rezistenta la temperaturi mari. Dupa ce s-a scos boasca, se adauga putina apa calda in cazan si se pregateste urmatorul ciclu
Tuica buna bauta cu masura poate fi un medicament si iti poate da uneori energie de munca. Atentie insa, trebuie bauta cu masura!
Sursa foto: TuicaDePrune.ro
vreau un raspuns concret cate kg de pere cat zahar cata tiuca iese din 10kg de perecat timp de fermentare
RăspundețiȘtergereparca trebuia sa descri procesul nu......alambicul.
RăspundețiȘtergeremai multe amanunte despre ....fermentare(timp,temperatura etc)
Este reteta "perfecta" pentru drojdierul sinucigas. Va dau numai 3 motive:
RăspundețiȘtergere1. "Fruntea" este alcool metilic (spirt medicinal)....Numai pentru uz extern !
2. Pentru separarea mai buna a alcoolului metilic incalzirea se face lent, in circa o ora
3. Simburii de prune produc acid cianhidric, care poate fi redus de cuprul din instalatie, daca este foarte bine curatat inainte de fiecare utilizare
Pentru cei interesati, daca vreti raspunsuri competente, dati citiva lei pe cartea "Cazanul de tuica" a lui Josef Pischl
Sa auzim de bine !
Adevarat
ȘtergereATENTIE!
RăspundețiȘtergereTUICA se face numai din PRUNE.
Din ALTE FRUCTE intra la RACHIURI.
Daca aveti intrebari va stau la dispozitie. Datele mele de contact le gasiti pe www.cazan-distilare.ro
RăspundețiȘtergereMircea,
interesanta abordare ,si utila ,totusi am in continuare o dilema in ceea ce priveste materialul din care e facut un cazan de calitate ,parerile sunt impartite intre inox si cupru . Unii spun ca de la inox apare o cocleala la suprafata licorii si gustul nu ar fi chiar impecabil (e prezent un gust metalic) . In filmuletele de pe net toata lumea are cazan din cupru (si din afara tarii)
RăspundețiȘtergereBuna,stimati confrati ! As vrea sa va rog sa ajutati un incepator cu un sfat prietenesc. Am facut niste tuica din piersici si are un aspect cam laptos. Este buna dar nu o pot oferi musafirilor deoarece face impresie neplacuta. Multumesc cu anticipatie si va doresc sarbatori fericite
RăspundețiȘtergereO fierbi a doua oara. Bagi doar tuica in cazan si o fierbi a doua oara. eu asa am facut cu niste tescovina( tuica din borhot de vin) si a iesit buna de consumat. Mult succes!!!!
RăspundețiȘtergereO Intrebare ce culoare trebuie sa aiba tescovina la prima fierbere ca a mea a iesit cam maro???
ȘtergereIn legatura cu "reteta sinucigasului", este adevarat ca fruntea fruntii este alcool metilic, foarte nociv. Mai mult acesta nu se utilizeaza nici macar pentru uz extern ci doar la aprinderea gratarului, eventual. Atentie este f. inflamabil.Spirtul medicinal are la baza tot alcoolul etilic + adaosuri pentru a-l face "neplacut" pentru drojdierii inraiti.
RăspundețiȘtergereSalutare, am făcut niște rachiu din tescovina, dar a ieșit acru, ce pot sa-i fac?
RăspundețiȘtergere@Anonim: Poti sa mai fierbi inca o data tuica si sa o lasi pana iese fara acreala. Am patit si eu odata si a fost din cauza faptului ca n-am pus boasca la facut cand a trebuit. Am fiert-o i-a mai iesit din acreala, dar n-a fost ce trebuie. Mult succes si consuma cu moderatie tuica!
RăspundețiȘtergeretuica acra se spala .....jumate jumate cu apa si o scoti cat de tare vrei !
RăspundețiȘtergereArticol total dezinformator , scris de cineva care habar nu are ."fruntea" este alcool metilic ,foarte toxic ,maistrul distilar stie destul de precis procentul din cantitatea totala de plamadeala ,totusi la cazanele obisnuite tuica poate contidin ea =valoare prea mare .Acreala vine de la "coada ",din dorinta de a face cantitate mare multi distileaza tot , normal cand alcoolul la iesire scade sub o concentratie ,se opreste distilarea . Inoxul nu este bun , are gust auxiliar ,acrisor .Cuprul este cel mai bun intrucat face reactie chimica necesara in proces .Tuica se distileaza de 2 ori ,dar se poate si de 3 X , ca si irlandezii .Un cazan modern este cu turn si distilare continua , are recipient "intaritor de aroma " cautati Google imagini : holstein distiller gerate .Nu uitati : tuica buna se face din fructe bune......
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereCam cat trebuie lasat sa curga la inceput ca sa nu mai fie alcool metilic ?
RăspundețiȘtergereDaca nu separ "fruntea " si las sa curga in continuare amestecandu-se cu ce curge dupa,este vreo problema ? Multumesc !
RăspundețiȘtergereNu e nici o problemă, mori mai repede. Alcoolul metilic te orbește și te tâmpește iar aldehidele dau cancer. Bețivii meseriași, țuicari din tată-n fiu nu apucă 60 de ani. Dar mor fericiți!
RăspundețiȘtergereCe conține distilatul de țuică:
RăspundețiȘtergereAldehida acetică 20.8 C2H4O Miros respingător
Aldehida propionică 50.0 C3H6O Miros respingător
Formiatul de etil 54.15 C3H6O2 Miros plăcut
Acetatul de etil 56.6 C4H6O2 Miros plăcut
Alcoolul metilic 65.0 CH4O Miros neplăcut aspru
Aldehida butirică 75.0 C4H8O Miros neplăcut aspru
Alcoolul etilic 78.3 C2H6O Miros specific plăcut
Alcoolul propilic 97.4 C3H8O Miros specific plăcut
Apa 100.0 H2O Neutral
Acetaţii 102.9 C6H14O Miros specific plăcut
Alcoolul izobutilic 108.4 C4H10O Miros puternic gust aspru
Esterul izobutirat de etil 110.1 C6H12O2 Miros plăcut
Alcoolul butilic 117.5 C4H10O Miros plăcut
Acidul acetic 118.1 C2H4O2 Miros specific
Esterul butilat de etil 121.1 C6H12O2 Miros plăcut
Alcoolul amilic optic activ 128.0 C5H12O Miros asfixiant
Alcoolul izoamilic
Ce se pune pe fundu cazanului sa nu se lipească ca a fost gros si sa afumat
RăspundețiȘtergereUn gratar pe trei picioruse din acelasi material cu cel din cazan. O tabla de cupru gaurita.
ȘtergereBună ziua, am rugămintea sa mă ajutați cu o i azi nformație am făcut acasă niște tuica de prune și a ieșit cam albăstruie, și vreau să știu dacă mai pot sa ii fac ce va, dacă o pun la fiert la următorul cazan risc sa o stric și aceasta? Mulțumesc
RăspundețiȘtergereEu pun pietriș mărunt de râu sau cumpărat din comerț pietriș spălat și fără nisip. Simplu
ȘtergereCare ma poate ajuta sa fac țuică din marmelada
RăspundețiȘtergereNumai meseriasi pe aici!
RăspundețiȘtergereSi de la prima fiertura si de la a doua se ridică fruntea?
RăspundețiȘtergereNumai la a doua
RăspundețiȘtergereBună!Am și eu 10 găleți de 10 kg cu prune nu prea coapte.Intrebarea mea este cat zahar sa pun la o galeata de prune?Va mulțumesc!
RăspundețiȘtergere