miercuri, 17 noiembrie 2010

Antecontractul intr-o tranzactie imobiliara


Piata imobiliara a intrat pe o panta descendenta din ceea ce priveste pretul si numarul de clienti. Creditele se dau din ce in ce mai greu si singurele lichiditati din care se pot cumpara case, depind de vanzarea altor proprietati.


Antecontractul este o optiune pentru a-ti garanta ca, la o data ulterioara, vei avea produsul pentru tine si clientul va stii ca vei veni sa-l cumperi, daca nu tu vei pierde un risc si vanzatorul va castiga un puls la pretul produsului si va putea sa scada in viitor din pret, pentru a putea vinde mai repede

Sunt cateva detalii de care trebuie sa tineti cont la incheierea unui astfel de antecontract:

  • Antecontractul trebuie neaparat sa fie semnat in fata unui NOTAR PUBLIC, altfel ai semnat o chitanta de mana, care in unele cazuri nu are nici o valoare. Avand hartia semnata si parafata de notarul public, propietarul nu se poate razgandi, fara a va da banii inapoi.

  • Clauzele de restituire - Sunt foarte importante, ele fiind baza antecontractului. Aveti mare grija la modul in care formulati clauzele, pentru ca intr-un eventual proces, cea mai mica virgula pusa cum nu trebuie, va poate face sa pierdeti banii investiti in actiunea de vanzare/cumparare. Ambii participanti la antecontract, trebuie sa verifice foarte bine aceaste clauze pentru a nu lasa loc de interpretari ulterioare.

  • Verificarea actelor - Mare atentie la verificarea actelor si la stabilirea produsului care face obiectul contractului. Este posibil ca din neatentia citirii documentatiei, sa va treziti ca "ati batut palma" pentru un produs si antecontractul sa stipuleze alt produs, poate mai ieftin decat cel ales de dumneavoastra.

  • Promisiuni nescrise - Aveti mare grija ca in momentul in care ati incheiat antecontractul, in acest act sa apara toate problemele care trebuiesc solutionate dupa definitivarea actelor. Nu incheiati antecontractul, dar pe langa acesta sa functionati in baza unor promisiuni. Promisiunile care nu apar in contract, nu fac obiectul unui proces ulterior, sunt doar vorbe aruncate in vant.

  • Suma de bani - Atentie mare la suma pe care o negociati pentru un eventual avans, trebuie sa reflecte pretul riscului pe care doriti sa vi-l asumati pentru rezervarea oportunitatii de a cumpara produsul. O suma mai mare decat riscul confortabil pe care il puteti suporta va poate determina sa incheiati o afacere in pierdere.


In vremuri tulburi cand piata imobiliara este intr-un impas de preturi si clienti, este bine sa verificam de doua ori mai mult partenerul de afaceri, chiar daca prezinta bunavointa si intelegere. Paza buna trece primejdia rea!

Sursa foto: Notariat Tineretului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu