Curtile urbane sau (mai nou) cele rurale, apropiate de orasele mari, au inceput sa devina "petice", pentru ca democratia, economia si dorinta multora dintre noi de a ne imbogati usor, au facut din curtile mari pe care le gaseam alta data si in spatiul rural si in cel urban, petice inghesuite si ingramadite. Ei bine si acestor petice de 100, 200 sau 300 de metri patrati le putem crea personalitati si le putem face mici "nestemate". Totusi, pentru ca "mizeriile" sa devina "nestemate" trebuiesc urmate cateva reguli simple:
- Daca e sa incepem o mini-livada intr-un astfel de spatiu, e bine sa alegem pomi fructiferi pitici. Pentru ca sunt rase de pomi fructiferi pitici si care dau roade superbe. De ce nu pomi mari? Pentru ca vor fi periculosi atunci cand vor deveni batrani si pentru ca intre cladiri sau intre garduri, nici pomul acela nu se va putea dezvolta foarte bine.
- Daca dorim sa avem parte si de una sau mai multe gradini de zarzavat intre pomi, e bine sa facem asta doar pentru primavara devreme, cand frunzisul pomilor nu e dezvoltat si lumina soarelui poate intra. Dupa ce insa frunzisul a aparut sa ne multumim cu ce am avut pana atunci sau sa incercam anumite flori de gradina, care nu sunt foarte mari iubitoare de soare, ci doar de putina lumina.
- Daca vorbim insa de spatii foarte mici si de imposibilitatea de a mai rupe vreo bucata din curte, pentru gradina, sa stiti ca si terasele cu cutii maricele umplute cu pamant pot fi "gradini" interesante de zarzavat sau de flori. Uite si dovada. Sigur ca avantajele sunt mult mai mici, insa daca dorinta este mare si avem rabdare, usor usor se pot face toate.
- Daca puteti alege pozitia in care sa va construiti casa si nu achizitionati un teren cu casa sau proiectul casei deja aprobat, faceti in asa fel incat fata casei sa fie la sud. Si asta nu doar pentru lumina soarelui de care sa beneficiati voi tot anul, dar si pentru ca gradina sau livada din fata casei voastre sa aibe parte de ea.
- Si nu in ultimul rand, la amenajarea spatiilor "de acces pietonal sau de lucru in curte" folositi pavale sau pietre de rau si nu ciment, pentru a putea reconfigura mult mai usor spatiu sau pentru a repara mult mai usor eventualele gauri aparute dedesubtul acestor cai sau acestor spatii de lucru.
Pentru cei care nu isi doresc neaparat o gradina, dar vor "ceva verde" in spatiul oferit de curtea respectiva, bolta de vita de vie este solutia cea mai des intalnita in mai toate spatiile urbane mici pe care le cunosc.
Sursa foto: Rogoblen.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu