In vara o ruda mai in varsta incepe sa ma descoasa despre solutiile alternative de energie si caldura despre care se vorbeste prin presa. In prima faza m-am speriat cand am primit intrebarea de o persoana in varsta, dar mai apoi m-am repliat si am inceput sa-i povestesc ce stiu eu despre subiect.
Intrebarea era cu bataie. In urma cu 2 ani au venit si le-au montat de la CET repartitoare de caldura, cu promisiunea ca urmeaza sa plateasca mai putin. Cand a venit timpul rece, batranele mele rude isi predau constiincios in fiecare luna indicele citit pe repartitor, dar factura nu scadea. In cadrul facturii mai intrau niste gigacalorii pausale din pierderi de pe coloana. Acum oamenii mei au stat stramb si au judecat drept:" Pentru ce am suportat costul repartitoarelor?!?". Primul care s-a orientat spre plasme cu infrarosii a fost un vecin de-al lor. Cand au mers la el in casa si au vazut ca e cald si ca factura de curent nu este una de la care sa-ti stea inima in loc, s-au gandit ca trebuie sa faca ceva.
Am fost sceptic cand am inceput cautarea dupa asa ceva, mi se parea ca sigur undeva e o smecherie si ca aceste plasme cu infrarosii ori sunt prea scumpe, ori consumul este mare.
De ce sa alegi ca solutie alternativa plasma termica cu infrarosu?
- Plasmele termice incalzesc prin intermediul radiatiei infrarosii obiectele din incapere si peretii, spre deosebire de sistemele clasice care incalzeau prin convectie.
convectie - CONVÉCTIE, convectii, s.f. 1. Miscare ascendenta a aerului, de natura termica sau dinamica. 2. Miscare de ansamblu a particulelor unui fluid. ♢ Convectia caldurii = transmiterea caldurii cu ajutorul curentilor de fluid naturali sau artificiali. Curenti de convectie = miscare pe verticala a partilor unui fluid, determinata de inegalitatea densitatilor acestor parti. Convectie electrica = deplasare macroscopica a unui mediu incarcat cu electricitate. – Din fr. convection.
Sursa defintie: Dex-Online.ro - Plasma cu infrarosu transforma energia electrica in caldura si propaga aceeasi cantitate de caldura pe intreaga suprafata.
- Unele sistem pot preintampina supraincalzirea panoului printr-un sistem de control de siguranta a temperaturii plasmei termice sau panoului radiant.
- Marimea ei redusa si posibilitatea de a o prinde in perete te ajuta in stabilirea unui ambient placuta camerelor, nu mai esti dependent de un calorifer pozitionat intr-un spatiu care poate nu te avantajeaza.
- Aceste panouri nu antreneaza praful din camere deoarece nu pune aerul in miscare si are o rata mare de prevenire a apariţiei mucegaiului şi a igrasiei.
- Mentine umiditatea aerului la valori optime si constante.
- Este o solutie ecologice.
Acum depinde de dumneavoastra daca sunteti pregatit sa faceti o schimbare in modul de incalzire al casei dumneavoastra.
Exista o informatie cheie, gasita chiar pe site-ul care prezinta produsul: "emite radiatii electromagnetice". Practic iti instalezi surse de radiatii in casa. Si daca caldura se produce incalzind obiectele solide din jur prin penetrarea acestora cu raze infrarosii, cred ca acelasi efect il are si asupra corpului uman.
RăspundețiȘtergere"Temperetura unui obiect constă în vibraţia atomilor din interiorul obiectului. Gradul vibraţiilor determină temperatura obiectului." Dupa ce am citit asta, sincer, nu m-as simti confortabil cu astfel de panouri in jurul meu :D
Cit despre aspectul "ecologic"... Nu prea o gasesc deloc economica la 2,4 kW/h pt un apartament de 2 camere. La o functionare zilnica de 8 ore se ajunge la 576 kW intr-o luna. Cam haleste curent pentru ceva economic :) Daca mai adaugi si restul de consum electric lunar te apropii lejer de 1 megawat pe luna.
Este prezentata pe site ca o alternativa mai ieftina decit centrala termica. Corect. Dar... Cred ca se "omite" un aspect important: centrala termica furnizeaza SI apa calda. Panoul numai caldura :D
In concluzie
La capitolul SANATATE uite aici niste argumente - http://www.helvetic-impex.ro/index.php?pag=efect_terapeutic
RăspundețiȘtergereCa si o centrala, un astfel de panou nu functioneaza mai mult de 3 sau 4 ore in 24 de ore de functionare. Deci se cam duce la jumatate consumul. Pentru apa calda se poate folosi un instant de apa calda. Si toti cionsumatorii adunati nu dau mai mult de 450 kw/luna sau sau maxim 600 kW/luna, in lunile foarte friguroase. Si calculand la un pret aproximativ de 40-50 bani ar fi de platit cam 250-300 lei pe luna. Ti se pare mult n conditiile in care acum doar atat platesti doar intretinerea? Mie nu!
in legatura cu ,comantariul "emite radiatii electromagnetice"
RăspundețiȘtergereintreg universul emite radiatii ,lumina in sine este radiatie electromagnetica
chiar si tu emiti radiatii electromagnetice numite INFRAROSII