Dovleacul, simbol traditional al americanilor, unde figureaza ca personaj principal in sarbatoarea de Halloween, are originea in Peru, de unde a fost adus de conchistadorii spanioli, in secolul al XVI-lea. La noi este cunoscut in special datorita preparatelor culinare la care este folosit, acestea punand in umbra calitatiile terapeutice ale dovleacului.
Dovleacul poate fi alternativa tratamentelor clasice in afectiuni ca:
- Constipatie. Se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingura de tarate cernuta prin sita de malai si prajita putin pe tigaie uscata (fara ulei). Se adauga si o lingurita de seminte de in, facute pulbere in rasnita de cafea.
- Obezitate. Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mananca impartit in 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfruit sau lamaie. Pentru arderea mai rapida a grasimilor se condimenteaza cu boia de ardei iute.
- Astm bronsic. Se dau pe razatoare 500 g de dovleac crud, se amesteca cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de patlagina taiate marunt, 2 linguri de miere de albine si un litru de vin rosu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce pana la punctul fierbere, dar nu se lasa sa dea in clocot. Se infuzeaza 24 de ore sub capac, apoi se strecoara si se stoarce bine. Se bea cate o lingura, de cinci ori pe zi, 2-3 saptamani.
- Insomnie. Se beau inainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de miere de albine. Tratamentul are si o reactie secundara placuta: puteti sa scapati de pungile de sub ochi, care apar in timpul somnului.
Dovleacul, poate fi un bun regenator al functiilor ficatului daca se consuma sub forma de “miere de dovleac” , iar in cazul persoanelor ce prezinta alergii la produsele apicole, se poate consuma sub forma de “tinctura de dovleac”, aceste preparate terapeutice ce au la baza dovleacul sunt foarte putin cunoscute, dar consumate timp de 1-2 luni, pot avea efecte uimitoare.
Mierea de dovleac se prepara astfel: Se ia un dovleac de marime medie(aproximativ 3kg) se spala bine si i se taie un capac prin care se scot semintele cu o lingura de lemn. Dovleacul se umple cu miere de albine, de preferat de salcam, lasand un loc de doua degete pana la marginea taiata. Capacul se aseaza la loc si se lipeste cu leocoplast sau banda adeziva. Asezat intr-un lighean potrivit, dovleacul se lasa intr-un loc intunecat, la temperatura camerei, timp de 10 zile. Se va lasa un lichid care se toarna in borcan, apoi dovleacul se curata atent de coaja si se toaca prin masina de tocat sau cu un blender si se amesteca cu sucul. Se consuma cate o lingura de trei ori pe zi, cu 40 minute inainte de masa, timp de 30-60 de zile.- Tinctura de dovleac se poate prepara dupa urmatoarea reteta: Se ia un dovleac de marime medie (aproximativ 3kg), in partea de sus se decupeaza un capacel rotund (dupa metoda vanzatorilor de pepeni). Capacelul se scoate atent si in orificiul obtinut se toarna 500 ml de alcool dublu rafinat. Capacelul se introduce la loc, se lipeste cu leocoplast sau banda adeziva si se lasa la macerat 30 de zile. De 2-3 ori pe zi, dovleacul se agita bine. Apoi, lichidul se pune in borcan, dovleacul se curata de coaja si de seminte, iar miezul se da prin masina de tocat sau blender, se amesteca cu tot lichidul pus deoparte. Se bea cate o lingura, de trei ori pe zi, cu 40 minute inainte de masa, timp de 30-60 de zile.
Consumarea dovleacului crud este contraindicata persoanelor cu gastrita, cu aciditatea sucului gastric scazuta, cu ulcer gastric si cu diabet avansat.
DOVLEACUL - este delicios daca il coacem la cuptor sau il facem placinta, poate fi folosit pe post de decoratiune de interior, atat de Halloween, cat si in restul anului, dar are si o multitudine de beneficii pentru sanatate, drept urmare haideti sa il “exploatam”la maxim.
Autor: Anna Savulescu
Sursa foto: Ecology.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu