vineri, 13 august 2010

Protejarea datelor pe Internet



Dezvoltarea internet-ului din ultima perioada a atras dupa sine si aparitia unor probleme legate de securitatea informatiilor pe care le utilizati in viata virtuala de zi cu zi. Exista utilizatori pe internet, numiti infractori cibernetici, care sunt interesati in furturi de identitati in diverse scopuri: distrugerea imaginii unui produs, furturi din conturi bancare, etc. De aceea, securitatea informatiei pe internet este foarte importanta si nu trebuie sa o neglijati.

Pentru asta au aparut firme specializate in securizarea datelor contra cost sau firme care dezvolta antivirusi si programe de protectie impotriva infractorilor cibernetici. Nu va faceti iluzii ca va protejeaza 100 %, industria creata in spatele solutiilor contra cost se dezvolta si determina si pe infractorul cibernetic sa studieze si sa-si perfectioneze tehnica de spargere a codurilor in vederea furtului de identitate.

Un prim pas in momentul in care ati sesizat ca sunteti victima unui astfel de atac cibernetic este sa blocati accesul catre conturile personale/de firma de pe internet care contin informatii legate de carti de credit, adrese sau conturi bancare. O prima masura este schimbarea parolelor la celelalte conturi pe care le aveti astfel incat sa preintampinati un alt atac. Este bine ca, in cazul in care sesizati uneori anomalii in conturile dumneavostra, sa schimbati parolele preventiv cu unele mai puternice, cu caractere mai multe si diferite.

Cum paza buna trece primejdia rea in continuare o sa prezint alte cateva sfaturi despre cum sa va feriti de eventualele atacuri:

  • Trebuie sa-ti alegi un firewall viabil, un program antivirus in permanenta updatat sau un spyware checker. Programele de genul acesta preintampina eventualele furturi din calculator si, in particular, patrunderea in mail-uri care sunt descarcate prin protocoale de tip POP3.

  • Un punct important in protectia datelor este si alegerea parolelor. Parolele pentru accesarea diverselor site-uri trebuie sa fie greu de depistat, pentru aceasta multi considera ca trebuie folosita o combinatie de litere mici si litere mari, simboluri speciale si cifre. Nu este indicat sa va alegeti parole simple care au legatura cu familia, data nasterii sau lucrurile care va plac dumneavoastra, pentru ca sunt foarte usor de depistat.

  • Nu este indicat sa aveti aceeasi parola pentru un numar foarte mare de conturi pe care vi le faceti pe internet, pentru ca in cazul unui furt de identitate se pot accesa mai multe conturi.

  • Un alt aspect care pune in pericol identitatea pe internet si implicit furturile din conturile bancare ale dumneavoastra sunt si atacurile de phishing. Sfatul specialistilor este sa nu dati curs invitatiei care vi se face pe e-mail de a va conecta la site sau de a realiza o updatare a datelor din baza lor de date sub aspectul diverselor motive. Asemenea mesaje trebuiesc sterse si anuntata banca. Sub nici o forma nu trebuie sa furnizati PIN-ul cardului dumneavoastra bancar.

  • Atentie in cazul celor care lucreaza in spatii publice si trebuie sa plece de la calculator pentru cateva momente din zi, este indicat sa utilizeze posibilitatile sistemului de operare de a bloca accesul la calculator la cateva minute dupa ce au plecat de langa acesta. O parola pe intreg sistemul te poate scapa de neplaceri.


Securizarea informatiilor personale are ca scop cresterea atentiei dumneavoastra ca utilizator, ceea ce limiteaza tot mai mult puterea infractorilor cibernetici. Exact ca si-n maxima din sanatate: "Este mai bine sa previi, decat sa tratezi."

Sursa foto: MoonImage -cont flick

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu