vineri, 9 iulie 2010

Masina de facut paine... amintirile copilariei in realitatea de azi!



De vreo cateva luni bune am auzit de o MASINA DE FACUT PAINE in casa. Este in fapt, un minicuptor cu palete de facut aluatul si rezolva toata treaba pe care o face bucatareasa (facerea aluatului, cresterea lui si coacerea painii). Pai si care ar fi avantajele si dezavantajele unei astfel de "masinarii magice"
Avantaj - Painea proaspata, de abia scoasa din cuptor este (probabil) cel mai bun lucru pe care l-ati gustat mereu. Plus ca tinuta pana a doua zi sau a treia, ea inca poate fi mancata
Dezavantaj - nu e la fel de "fina" ca cea de la cuptor, pentru ca nu are milioanele de afanatori care se folosesc acolo
Avantaj - nu mai mananci o paine intreaga la o masa (de 500 g), indiferent cat de infometat ai fi, pentru ca aceasta este mult mai satioasa. Maxim 4 felii sunt de ajuns pentru toata masa
Avantaj - masina de facut paine consuma pe undeva pe la 0.5 kW/h, iar unui program ii trebuie cam trei ore. Daca imi aduc eu aminte bine, kW-ul cost cam 0.5 lei. Deci pretul ar fi mai mic decat cel al unei paini similare cumparate din magazine
Dezavantaj - Timpul de aproape 3 ore. Insa nu va speriati, ca nu tre sa fiti langa parata decat la inceput cand puneti ingredientele si la final cand trebuie sa scoateti painea
Si nu in ultimul rand
Avantaj - Oricare din modelele de masini de facut paine, nu fac doar paine. Fac aluaturi pentru pizza, pentru prajituri diverse, fac baghete cu cereale sau alte nebunii!

Sursa foto: ecologie-umana.blogspot.com

6 comentarii:

  1. Eu am un asemnea "obiect" în dotare, este foarte util. Preferăm pâinea mai densă, facem gogoşi, langoşi, tot soiul de cornuri. Adică punem maşina să frământe aluatul(de departe chestia cea mai neplăcută) şi să-l dospească. De aici încolo se poate pregăti orice care necesită aluat dospit. Recomand cu căldură, nu e scumpă, eu am plătit 250 lei pe ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. @irongates: Da intradevar, am uitat sa precizam ca unele dintre masinile respective au si cateva retete de prajiturele sau baghete pentru slabit.

    Pe langa asta faptul ca framanta singura aluatul este mare lucru pentru cineva care este familiarizat cu efortul pe care-l depui pentru framantarea unui aluat.

    Mult succes la facut paine si prajiturele diverse cu un efort mult mai mic!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fac o paine cu faina integrala si neagra la masinuta de moare Vel Pitar de ciuda :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @claus: Bravo domnule, faci concurenta fabricilor de paine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna!
    Eu o asemenea masina si are programul de "Paine rapida" care e gata in 1h20' si e f. buna...
    Oricum am si cartea de retete atasata masinii asa ca pot face o gramada de chestii bune cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. @madalina: Da, e adevarat are si cateva retete in carte. Si in plus unele au un tabel in care iti arata diversele erori in cazul in care n-ai pus gramajele precizate de ei.

    RăspundețiȘtergere