vineri, 26 noiembrie 2010

Scortisoara, minunea sezonului rece


Odata cu venirea toamnei si mai apoi a sarbatorilor, incepe sa se simta miros de scortisoara in magazine, baruri si cafenele.

Scortisoara provine dintr-un copac vesnic verde si face parte din familia Lauraceae, originar din Sri Lanka si din sudul Indiei. Se comercializeaza sub forma uscata, in batoane de aproximativ 10 cm lungime sau macinat.

In urma cu 4000 de ani de ani, unele culturi au descoperit ca scortisoara este un remediu natural foarte bun. In bucataria occidentala este utilizata in industria alimentara si a dulciurilor, iar in zonele din Orient se utilizeaza si la condimentarea unor preparate culinare.

Scortisoara ajuta la ameliorarea mai multor afectiuni. In ultima vreme cercetatorii si-au indreptat atentia asupra acestui condiment si au constatat ca pe langa imbunatatirea gustului la mancare, scortisoara este un bun agent curativ. Se pare ca planta contine foarte multe substante utile in tratarea unor boli moderne.

In India aceasta era utilizata in practica Ayurveda, cea mai veche metoda de vindecare a omului, pentru problemele de circulatie, digestie si fortificarea organismului. Se pare ca era folosit si-n alinarea durerilor menstruale.

S-au facut cercetari si s-a descoperit ca exista anumite componente ce actioneaza asupra celulelor din corpul uman, ajutand la controlul cantitatii de zahar din sange. Cin stie, poate in viitor se vor descoperi noi tratamente impotriva diabetului, cu ajutorul scortisoarei.

In combinatie cu mierea, scortisoara ofera posibilitatea tratarii unor afectiuni ca

  • Infectiile urinare - se amesteca intr-un pahar cu apa calduta, 1 lingurita cu miere si 2 linguri cu pudra de scortisoara, este bun pentru curatarea vezicii urinare.

  • Colesterolul - intr-un pahar cu apa fierbinte sau ceai se adauga 3 lingurite de scortisoara si 2 lingurite de miere si se bea.

  • Acnee - se face o pasta omogena dintr-o lingurita de scortisoara si 3 linguri de miere, care se aplica peste cosuri inainte de culcare. Se indeparteaza a doua zi cu apa calda.

  • Oboseala - daca te-ai saturat de cafeaua bauta in timpul zilei pentru a rezista eroic unei zile de munca, amesteca intr-un pahar cu apa o lingura cu miere, peste care se presara putina scortisoara macinata. Se bea un pahar dimineata si unul dupa amiaza.

  • Indigestie - pentru a usura procesul de digestie ia o lingurita de miere si scortisoara inainte de masa.


Si acestea sunt doar o parte din efectele benefice pe care le poate avea scortisoara asupra organismului. Aveti mare grija la cantitatea consumata pentru ca excesul determina aparitia unor efecte negative: stari de greata, roseata fetei si chiar umflarea buzelor ori senzatia de arsura la nivelul plamanilor si pieptului.

Cam atat despre minunea aceasta, care credeam ca nu e folosita decat la tuica / vinul fiert sau la dulcegariile in combinatie cu lapte (orez sau paste).

Sursa foto: condimenteweb.ro

2 comentarii:

  1. Si vinul fiert cu scortisoara este .........iarana cand e frig afara

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati incercat scortisoara si anason in cafea ?
    Fara sa vreau sa supar sau sa deranjez cititoarele(cititorii) acestui blog va propun sa incercati gustul unic si de ne-uitat al singurei CAFEA 100% NATURALA (80% Arabica si 20% Robusta) din lume in amestec cu plante si condimente alimentare naturale.
    Cateva dintre ele:
    scortisoara;cardamonul;ghimbirul;cuisoarele;ceaiul verde;
    anason stea;anason chinezesc+altele 8.
    Cum o cheama ? Nimic mai simplu sa afli numele ei(lor) .
    Tot ce trebuie sa faci este sa vizitezi : http://www.fitnesscoffee.ro .

    RăspundețiȘtergere