vineri, 19 noiembrie 2010

Propolisul, terapeutul din natura

Propolisul este cel mai natural antiinflamator descoperit pana acum de omenire. Efectele tamaduitoare ale propolisului au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, acesta fiind cunoscut si ca farmacia albinelor.
Acesta se produce in urma prelucrarii unor substante culese de la mai multe specii de arbori care produc secretii rasinoase: mugurii de copaci (plop, mesteacan, arin, castan, fag, frasin, pin, brad), petiolul frunzelor, tulpini, ramuri tinere sau scoarta unor copaci (salcie, prun). Substantele culese amestecate cu secretiile glandelor salivare ce contin enzime, ceara si alti compusi biochimici, formeaza produsul apicol, propolis.
Se foloseste sub forma de:
  • Tinctura de propolis - se pun 20-30 g propolis brut la 100 ml alcool 90°, se lasa la macerat, in intuneric, cu agitare zilnica, timp de 7 zile, se strecoara in sticlute de culoare inchisa si se consuma cate 30-50 picaturi puse pe o felie de paine sau in miere, de 2-4 ori/zi, cu o ora inainte de mese. Nu se recomanda diluarea cu apa, deoarece anumite substante din compozitia propolisului precipita in contact cu apa devenind insolubile si trec prin organism fara nici un efect terapeutic.


  • Unguent de propolis - peste 50 g untura incinsa la foc mic se pun 3 linguri tinctura de propolis si o bucata de ceara de marimea unei alune; se amesteca bine timp de 10 minute, se ia de pe foc si se amesteca in continuare pana la intarire. Preparatul se pastreaza in frigider si se foloseste in tratament extern pentru vindecarea unor rani usoare, eczeme, arsuri si contuzii.


  • Sirop de propolis - se prepara dintr-o lingurita propolis brut maruntit in 250 ml apa care se fierbe pana cand lichidul scade la jumatate; se strecoara, se indulceste cu 2 linguri de miere si se consuma cu mare eficacitate in combaterea tusei (3 lingurite/zi).


  • Miere propolizata - se combina o lingurita de tinctura de propolis cu 3 lingurite de miere. Se recomanda la copii cate jumatate de lingura, de 3 ori/zi pentru intarirea sistemului imunitar si pentru combaterea infectiilor respiratorii si intestinale. Adultii anemici vor lua cate o lingura de 3 ori/zi, ca biostimulator, marind rezistenta fizica, inlaturand oboseala.


Datorită componentelor chimice multiple, propolisul este considerat cel mai pretios produs apicol, cu o mare diversitate de actiuni terapeutice:

  • Bactericid - Aplicarea pe diverse culturi de bacterii a dovedit ca intervine si în distrugerea unor paraziti intestinali, cum ar fi Giardia. A fost testata sensibilitatea la propolis a circa 80 de microorganisme si au fost distruse dupa cum urmeaza: 21 specii de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 tipuri de virusuri, relateaza site-ul Diperia.ro.

  • Antiseptic - Faptul ca albinele il folosesc si pentru a impiedica descompunerea insectelor moarte din stupi, i-a determinat pe cercetatori sa-si indrepte atentia catre rolul antiseptic si antibacterian al propolisului.

  • Antiviral si Antitoxic- Este indicat in indicat in hepatite, zona Zoster si herpes. Propolisul nu are actiune toxica asupra organismului, dar, foarte rar, poate produce reactii alergice; din aceasta cauza inainte de administrare el trebuie testat.

  • Antiparazitar - In prezent este utilizat cu succes in combaterea parazitilor intestinali, fiind activ fata de Giardia (Lamblia), Trichomonas vaginalis, Trichomonas muris si unele amibe.

  • Epitelizant si Cicatrizant - Tratarea cu propolis are ca efect eliminarea rapida a tesuturilor necrotice, ceea ce faciliteaza epitelizarea.

  • Si alte actiuni terapeutice: antiinflamatoare, diuretice, analgezice, antitumorale, anticanceroase, regeneratoare şi stimulatoare ale sistemului imunitar.


Desi nu putem considera propolisul un panaceu, cum nu putem considera panaceu multe dintre produsele apicole, acestea au facut parte din tratamente care au fost aplicate cu succes in tratamente in care metodele clasice au fost ineficiente.

Sursa foto: info-delta.ro

2 comentarii: