vineri, 12 noiembrie 2010

Otetul de mere sau panaceul din camara


Ani de-a randul, otetul natural de mere a fost utilizat in consumul alimentar de zi cu zi, dar si ca remediu in aproape toate domeniile de ingrijire. Otetul de mere este recunoscut din cele mai vechi timpuri, aparand in unele scrieri egiptene datate in urma cu mai bine de trei milenii.

  • Mod de preparare:


  • Se ia o cantatite de mere, se spala, se curata de partile putrede sau viermanoase si se rad pe o razatoare mare. Se pune terciul rezultat intr-o vas potrivit (de preferat de sticla, lemn sau ceramica smaltuita) si se toarna peste el apa calduta, care in prealabil a fost fiarta. La 0,4 Kg de terci se toarna 0,5 l de apa

    Se adauga pentru fiecare litru de apa turnat 100 g miere/zahar. Pentru a grabi fermentatia acetica, pe langa zahar/miere, se mai adauga 10 g drojdie de bere (de panificatie) si 20 g de paine neagra uscata (pentru fiecare litru de apa adaugat), dupa care se lasa la fermentat

    Fermentarea compozitiei are doua faze:


    • In prima faza vasul cu compozitia rezultata se pastreaza timp de 10 zile descoperit, intr-o camera cu temperatura constanta de 20-30°C, neexpus la razele solare, pentru ca razele ultraviolete impiedica procesul de fermentare. Trebuie sa mestecati zilnic in terciul de mere de 2-3 ori pe zi cu o lingura de lemn.

      Dupa ce au trecut cele 10 zile, se strecoara compozitia printr-un tifon foarte fin si se pune intr-un vas cu gura larga.

    • In faza a doua de fermentatie se mai poate adauga cate 50-100g de miere/zahar pentru fiecare litru de suc rezultat si se amesteca pana la omogenizarea completa.
      Borcanul cu sucul rezultat se leaga la gura cu un tifon si se pastreaza la caldura pentru continuarea fermentatiei. Otetul de mere este gata cand lichidul se limpezeste.


    Durata totala a procesului poate fi de 40-60 de zile in functie de conditiile in care s-au realizat toti pasii. Dupa ce fermentatia s-a terminat se trage otetul in sticle cu ajutorul unui furtun si se filtreaza printr-un tifon pentru a inalura eventualele impuritati. Se pastreaza in loc racoros, in sticle bine astupate si ceruite.


Otetul de mere este foarte bun in foarte multe tratamente:

  • Reumatism si Reumatism degenerativ. Se ia de trei ori pe zi cate o lingura de otet de mere amestecata cu o lingurita de miere, timp de minim trei luni.

  • Colecistita si alte afectiuni ale bilei. Se iau 1-2 lingurite de otet de mere cu 10 minute inainte de fiecare masa sau 20-25 de minute in cazul persoanelor cu un apetit alimentar foarte mare.

  • Migrene. Intern se trateaza cu 2 lingurite diluate in putina apa, iar extern se foloseste prin frictionarea tamplelor si ale bazei craniului cu otet de mere sau inspira timp de cinci minute vapori de otet de deasupra unui vas umplut cu acest lichid.

  • Insomnie. Se amesteca 2 lingurite de miere cu 2 lingurite de otet de mere, se adauga putina apa si se bea inainte de a merge la culcare.

  • Curatirea tenului si intarzierea aparitiei ridurilor. Se amesteca in 3-5 porti de apa o portie de otet de mere. Este o practica din cele mai stravechi timpuri. Pentru catifelarea pielii se poate adauga in apa de baie.

  • Impotriva matretii. Se amesteca o parte otet de mere si trei parti apa si se aplica direct pe scalp, pentru echilibrarea ph-ului scalpului si eliminarea matretii.

  • Antiacneic. Se amesteca miere, faina de grau si otet de mere si se aplica in cantitate mica direct pe cosuri, acoperindu-le. Se lasa sa actioneze intreaga noapte si dimineata se clateste. Tot antiacneic se poate utiliza otetul de mere(2 linguri) amestecat cu un pahar de apa si aplicat in zonele cu acnee de 3-4 ori pe zi, in cateva zile acneea dispare. Pentru a grabi procesul de vindecare se poate adauga hrean.


Si acestea sunt doar o parte dintre afectiunile pe care le poate remedia otetul de mere!


Sursa foto: Buna Ziua Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu