joi, 2 septembrie 2010

Plantele de apartament si energia lor pozitiva


Plantele au puterea de a ne infrumuseta atat viata cat si casa, pentru aceasta trebuie sa le oferim conditii corespunzatoare pentru a creste, inflori sau rodi normal.

Factorii de mediu care actioneaza asupra plantelor sunt: lumina, aerul, caldura, apa si hrana. Ei actioneaza tot timpul anului asupra plantelor: caldura este factorul hotarator primavara, vara este umezeala aerului si umiditatea solului, iar toamna si iarna este foarte importanta lumina.

Nu toate casele pot oferii aceleasi beneficii plantelor. Casele care au ferestre mari cu geamuri duble pe 2-3 pereti si incalzire centrala asigura o caldura constanta si multa lumina, in timp ce in casele cu ferestre mici si sobe pentru lemne sau alte surse de incalzire, se vor creea variatii de temperatura iar lumina oferita plantelor este mult mai putina.

Nici camerele aceleiasi locuinte nu pot oferi conditii identice plantelor. De exemplu, in holul casei va fi mai putina lumina si curenti de aer, iar in bucatarie umiditatea va fi mai mare decat in restul casei.

Daca puneti plante in holul casei, unde in general patrunde putina lumina naturala, aveti de ales intre doua tipuri de plante: plante rezistente la semiumbra, cu crestere verticala (Yucca elephantipes, Dracaena), sau plante atarnatoare (Iedera, Vita de apartament, Clorophytum, Tradescantia).

In camera de zi, care este mai mare si mai bine luminata, puteti amplasa plante de apartament decorative atat prin frunze cat si prin flori. Recomandate pentru aceasta parte a casei sunt Begonia rex, Codiaeum variegatum, Dieffenbachia maculata, Dracaena, Euphorbia pulcherrima, Ficus benjamina, Ficus elastica, Monstera deliciosa, Yucca elephantipes.

Pentru birou, este indicat sa alegeti plante cu frunzis verde si colorat Ficus benjamina, Ficus elastica, Aspidistra, Croton, feriga, Yucca elephantipes, dar la fel de bine pot fi folosite si plante cu flori, din familia Bromeliaceelor - Neoregelia, Vriesea, Guzmania.

In dormitor, in general, nu se recomanda cresterea plantelor, intrucat in timpul noptii acestea consuma oxigenul absolut necesar celor ce se odihnesc. Daca vreti totusi sa aveti o floare si in aceasta incapere plasati plante decorative prin flori care se mentin o perioada scurta atat timp cat sunt inflorite Cyclamen, orhidee, lalele, zambile.

Daca doriti sa aveti plante in bucatarie, aveti in vedere faptul ca acestea trebuie sa fie rezistente la variatiile de temperatura, umiditate si la curentii de aer; sunt indicate plante agatatoare, cum sunt iedera, pothos, scindapsus, muscata, si mai ales plantele aromatice si condimentare, ca busuiocul, cimbrul, rozmarinul sau maghiranul.

De asemenea, in baile aerisite si luminoase se pot amplasa plante care prefera umiditatea atmosferica feriga, bambus norocos, cyperus.
Trebuie tinut cont ca exista plante care pot prezenta un pericol pentru sanatatea persoanelor din jur. Copiii sunt cei mai expusi la aceste pericole, precum si animalele de casa, deoarece pot inghiti din greseala parti din aceste plante. Printre plantele toxice se pot numara:

  1. Anthurium andraeanum - in cazul in care oricare dintre partile acestei plante (flunze, flori, tulpina) sunt ingerate, pot aparea efecte negative imediate asupra gurii si a gatului, provocand iritatii dureroase. Intoxicatia cu aceasta planta poate fi recunoscuta dupa simptome precum arsuri in gat, raguseala si disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor);

  2. Crizantema - persoanele care intra in mod constant in contact cu tulpina si frunzele de crizantema, pot suferi dermatita de contact, din cauza unor substante toxice foarte puternice;

  3. Clivia - ingerarea unei cantitati mai mari din aceasta planta poate provoca aparitia unor simptome de intoxicare. Acestea se pot manifesta prin lesin, diaree, paralizie, voma si hipersalivare. Cea mai periculoasa partea a Cliviei sunt radacinile;

  4. Hortensia - ingerarea frunzelor si a mugurilor Hortensiei poate provoca varsaturi, dureri abdominale si, in cazuri mai grave, persoana afectata poate intra intr-o stare de letargie. Persoanele sensibile pot dezvolta dermatita de contact in momentul ingrijirii Hortensiei;

  5. Dieffenbachia - atunci cand este ingerata, Dieffenbachia poate determina umflarea imediata a gurii si a gatului, ducand pana la paralizia temporara a corzilor vocale. De asemenea, este recomandat sa eviti contactul sevei cu ochii deoarece poate provoca dureri mari si umflaturi ale acestora;

  6. Iedera - poate provoaca intoxicatii atat in cazul oamenilor, cat si al animalelor (in special cainilor) atunci cand frunzele acesteia sunt ingerate. Simptomele apar sub forma de dificultate in respiratie, convulsii si varsaturi. Este posibil sa apara si semne de paralizie. Efectele intoxicatiilor cu aceste plante depind de cantitatea ingerata. Ele pot dura cateva ore si disparea de la sine sau este necesara interventia medicului specialist;

  7. Croton - poate provoca iritatii la nivelul cavitatii bucale daca radacinile acesteia sunt ingerate. Seva, de asemenea,  provoaca o serie de eruptii, asadar este indicat sa eviti contactul indelungat cu aceasta planta sau sa folosesti manusi de gradinarit atunci cand o ingrijesti;

  8. Azalea - in cazul in care este ingerata poate provoca senzatii de voma, diaree si crampe abdominale.

Plantele din casa reprezinta un “barometru” al starii de sanatate si prosperitate a casei tale. Plantele si florile sanatoase reprezinta o cale de a acumula energie pozitiva, haideti sa ajutam plantele noastre sa emane aceasta energie prin ingrijirea si asezarea lor corecta.

Autor: Anna Savulescu

Sursa foto: eplante.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu