vineri, 10 septembrie 2010

Cura cu sucuri de fructe


Ne aflam intr-o perioada de tranzitie intre cele doua anotimpuri, cand, vara inca nu  a  trecut, dar  nici  toamna  nu  e prea  departe... Departe de a fi un pretext pentru melancolie, inceputul de toamna este un prilej extraordinar de a ne regenera si de a ajunge la forma maxima. Pentru ca - nu-i asa? - ne asteapta un anotimp rece indelungat, iar acum trebuie sa ne pregatim resursele pentru a-i face fata. Putem face foarte usor acest lucru, folosind fructele, care in aceasta perioada se afla la apogeu ca savoare si forta terapeutica. Este foarte indicata in aceasta perioada urmarea unei cure cu sucuri de fructe.

Scopurile curei cu sucuri de fructe sunt deopotriva vitaminizarea si tonifierea organismului, dar si spalarea de toxine si reintinerirea sa. Este o cura in urma careia veti da jos cel putin doua-trei kilograme (chiar mai multe, in cazul unei cure mai severe), dar senzatia de usurime si intinerire care va aparea dupa aceea va va da impresia ca v-ati despovarat de o greutate mult mai mare.

Iata pe scurt cele 3 reguli ale curei cu sucuri de fructe:

  1. Se consuma zilnic cel putin un litru si jumatate de suc din fructul sau combinatia de fructe alese. Sucul se prepara casnic, cu ajutorul unui storcator electric. Intotdeauna, sucul se bea inainte de masa cu 20 de minute, asa incat efectul sau sa nu fie influentat de alte alimente.

  2. Durata curei este de minimum 7 zile, putand ajunge pana la o luna. sucurile vor fi preparate in aceeasi zi in care sunt baute iar la frigider nu vor fi tinute mai mult de cateva ore, fiindca substantele active din ele isi schimba compozitia.

  3. Hrana pe timpul curei va fi cat mai pura posibil, eliminand complet carnea, zaharul, margarina, alimentele cu aditivi alimentari. Pentru persoanele care urmaresc sa slabeasca sau vor sa obtina o dezintoxicare mai puternica, se recomanda ca alimentatia in afara sucurilor sa fie compusa predominant din cruditati.


Cele mai indicate sucuri pentru aceasta cura sunt :

  • Sucul de mere
    Lipsit de aciditate, sucul de mere este printre putinele sucuri de fructe ce pot fi amestecate cu sucurile de legume. El este un tonic al sistemului nervos si muscular, fiind considerat un excelent reintineritor al tesuturilor. Stimuleaza digestia, iar atunci cand este mai acrisor, invioreaza apetitul. Este protector al stomacului, antiseptic intestinal, stimulent si decongestiv hepatic. Curata sangele, elimina constipatiile usoare, este depurativ. Este recomandat si in obezitate si sedentarism.

  • Sucul de pere
    O prima calitate care confera acestui suc o valoare deosebita este aceea ca poate intra in toate combinatiile de sucuri de fructe. Spre deosebire de sucul de mere, care este un excelent tonic de dimineata, fiind inviorator, sucul de pere este calmant si usor sedativ, inducand stari de relaxare si fiind un excelent reconfortant de seara. Mai are actiune diuretica si depurativa, favorizand eliminarea acidului uric. Are un efect usor racoritor. Este indicat in demineralizare si anemie, in surmenaj si astenia care apare pe fond de oboseala. impreuna cu sucul de mere (mai ales cele acrisoare), sucul de pere este indicat diabeticilor (cu exceptia sucului extras din soiul de pere BERGAMOTE), fiind util pentru relansarea activitatii pancreasului si pentru stabilizarea glicemiei.

  • Sucul de gutui
    Este aperitiv (datorita gustului amarui), fortifiant si astringent. Fiind usor acid, este folositor in tulburari digestive functionale si in insuficienta hepatica. Alaturi de afine, sucul de gutui este un bun remediu in infectiile intestinale, precum si in diaree si dizenterie, inclusiv la persoanele cu colon sensibil. Mai este indicat in guturai, afectiuni pulmonare, tuberculoza, lipsa poftei de mancare. acest suc nu se recomanda persoanelor predispuse la constipatie.

  • Sucul de prune
    Desi este mai putin cunoscut si consumat, acest suc are un gust foarte placut. Este nutritiv si energizant, fiind indicat persoanelor astenice, surmenate. Este un laxativ energic si stimuleaza puternic diureza, fiind indicat intr-o serie de boli produse de intoxicarea lenta, prin alimentatie si stil de viata, a organismului. Asupra copiilor are un efect benefic, fiind recomandat in caz de anemie, tulburari de crestere, constipatie cronica, in caz de intoxicatii alimentare.

  • Sucul de struguri
    Constituie un stimulent puternic, un remineralizant si un excelent factor de dezintoxicare. Are o valoare calorica importanta, peste 900 de calorii la 1 kg de struguri. Proprietatile sale deosebite il recomanda ca energetic muscular si nervos, antitoxic, depurativ si laxativ. Actioneaza benefic asupra aparatului digestive fiind si un adjuvant pretios in afectiunile rinichilor.

  • Sucul de afine
    Este unul dintre cele mai puternice sucuri de fructe, avand o mare eficienta terapeutica, chiar si in doze mai mici. Sucul de afine prezinta o culoare inchisa, un gust acrisor-astringent si, atentie, pateaza foarte repede. Se remarca prin calitatile sale cicatrizante si anti-hemoragice, continand si substante care impiedica inmultirea bacteriilor. Este extrem de folositor in infectiile intestinale, are proprietatea de a cobori nivelul zaharului din sange, fiind un adevarat elixir pentru diabetici. Important: sucul se consuma foarte proaspat.

  • Sucul de catina
    Are o culoare extrem de frumoasa, galben-portocalie intensa, si un gust acru-astringent. Este un vitaminizant si remineralizant redutabil. Este considerat o adevarata polivitamina naturala, foarte util pentru copii, fiind si foarte agreat de acestia, mai ales daca este amestecat cu miere de albine.


Cum de-al lungul timpului s-a dovedit ca cel mai bun medic este natura, in aceasta perioada putem sa ne bucuram de beneficiile ei folosind aceste sucuri minunate si sa ne ajutam organismul sa fie intr-o forma excelenta.

Autor: Anna Savulescu

Sursa foto: Viata-Sanatoasa.Info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu