miercuri, 22 septembrie 2010

Apartamente, terenuri, case - CE si CUM alegem?



Criza economica prin care ne miscam ne indeamna la calm si calcule suplimentare. Pana mai ieri alataieri era simplu: eu aveam un teren, il vindeam, castigam o suma mare de bani si imi cumparam altceva.

Acum lucrurile nu mai sunt chiar atat de simple. Fiecare decizie trebuie cantarita cat mai bine. Acum clientii nu se mai bat pentru terenul/apartamentul/casa/locatia pe care vrei sa o vinzi, acum tu alergi dupa client si scazi pretul sperand sa fie de acord

Evaluarile proprietatilor nu se mai fac dupa ureche si bancile nu mai ofera credite doar cu buletinul, incepem sa vedem si fata dura a capitalismului. Societatea capitalista adevarata este cea in care factorul social si lacrimile socialiste nu mai au loc, aici vorbim doar de calcule, de economii si politici manageriale care sa te pozitioneze cat mai sus in topul domeniului pe care ti l-ai ales.

Ce e de facut? Inca este momentul in care trebuie sa investim in imobiliare. Cum? Trebuie sa scapam de apartamentele de bloc si sa ne orientam spre case. Calculele trebuie sa includa si eventualele costuri care ar putea interveni, impozite, taxe si costuri de mentenanta pentru casa pe care v-o construiti. Trebuie avut in vedere ca o casa construita pentru a epata si a cumpara pozitie in societate se poate dovedi mai tarziu o investitie proasta. A trecut vremea investitiilor fara analiza.

Un apartament de bloc la 2-3 camere intr-un bloc comunist se poate evalua la 50-80.000 de euro. Il vinzi pe acela si cu banii castigati ii investesti intr-o casuta undeva intr-o zona cu viitor potential de investitie.

  • Evaluarea costurilor unei case trebuie facuta de inainte de a o construi. Trebuie sa vedeti daca este rentabil sa o finisati cu produse de lux sau se pot folosi si produse obisnuite. Acum aveti bani sa investiti in finisaje, dar mai tarziu puteti sa sustineti mentenanta lor?

  • Terenul - Trebuie avut in vedere amplasamentul si operabilitatea drumului langa care va asezati. Este bine ca terenul sa fie in apropierea unui centru important sau macar sa aiba legaturi de transport in comun si/sau sosele practicabile.

  • Utilitatile - Majoritatea cand dau anunturi spun ca utilitatile sunt in apropiere si dupa ce cumperi ai nesansa sa vezi ca utilitatile sunt la cativa kilometrii si ca autoritatile nu au in plan sa le aduca. Cel mai bine este sa achizitionati un teren care are deja instalate utilitatile pe el. Va costa un picut mai mult, dar va ofera garantia ca va puteti folosi de ele. Plus ca va scapa de nebunia birocratiei pentru introducerea lor.


Piata imobiliara lovita de criza este raiul celor care trag tepe, asa ca tineti ochii deschisi si luati-va pe langa "casa" un avocat/jurist/notar care sa va poata ajuta in caz de forta majora in achizitionarea/vanzarea unei proprietati.

Sursa foto: Balonul Imobiliar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu