vineri, 2 iulie 2010

Util pentru o iesire la munte I


Si pentru ca e vremea vacantelor ne-am gandit sa facem o incursiune intr-un inventar al lucrurilor care va sunt utile cand mergeti in concediu, vara la munte. Vom face o prezentare generala ca pentru un novice care se avanta pentru prima oara pe munte.

Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti cand plecati la drum este locatia unde ajungeti, cu o harta generala si informatii turistice despre zona. Ar fi pacat sa va planuiti concediu si sa ajungeti intr-o zona unde nu stiti ce sa vizitati. De preferat sa mergeti cu cineva care a mai trecut prin zona si care va poate oferi un plus de siguranta in a nu va pierde pe eventualele trasee sau de a scapa un punct important al zonei.

Este bine ca inainte de a incepe excursia sa va interesati de vremea din zona respectiva pentru a nu intampina o vreme capricioasa in care sa fiti nevoit sa va faceti concediul in cort/pensiune/hotel, cu atat mai rau daca este vorba de cort.

Nu uitati sa va interesati daca sunt sau nu pericole de diverse animale periculoase sau ursi gunoieri care tranziteaza zona.

In functie de durata excusiei trebuie sa va programati hrana astfel incat sa nu se strice, pentru excursiile de lunga durata trebuie sa va asigurati ca aveti unde sa va faceti aprovizionarea dupa ce se termina rezervele pe care le-ati facut la inceputul excursiei.

In cazul in care faceti si trasee montane nu uitati sa va asigurati ca aveti numarul de telefon al Salvamontului din zona, eventual treceti pe la biroul lor inainte de a va aventura pe traseu, paza buna trece primejdia rea. Daca totusi nu ati trecut pe la ei incercati sa utilizati toate informatiile pe care le primiti de la cabanieri sau turistii intalniti pe traseu, muntele este plin de cruci ale "atotstiutorilor" care nu asculta sfaturi.

Trebuie sa fiti pregatiti cu haine pentru orice tip de vreme, acum poate fi un soare puternic si-n 5 minute sa va treziti in mijlocul unei furtuni. Chiar daca va interesati de vreme cum va spuneam la inceput, nu trebuie sa va bazati 100 % pe o prognoza. Prognoza te ajuta doar orientativ pentru toata excursia.

Daca respecti muntele si el te va respecta pe tine!

Sursa foto: Pensiunea Colt de Rai

2 comentarii:

  1. Incepatorii ar face bine sa se intereseze si de gradul de dificultate al traseului si sa nu se aventureze singuri prin locuri greu accesibile.
    Si indiferent de vreme si de anotimp bocancii nu trebuie sa lipseasca din picioare.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lutyk: Da, corect. Multumesc pentru completare.

    RăspundețiȘtergere