joi, 18 noiembrie 2010

Dependenta sau rutina - pericol pentru toti!


De multe ori observam la noi sau la ceilalti obiceiuri sau ritualuri (acasa sau la servici) la care nu putem da explicatii atunci cand suntem intrebati DE CE LE FACEM. Asa ne-am obisnuit si le facem de multe ori automat. Si desi, in unele cazuri ne-ar fi mai usor altfel, din comoditate sau din lenea de a nu ne mai schimba modul de viata, nu ne gandim la ele. Unele din aceste obiceiuri sunt copiate, constient sau inconstient de la cei din jur si tocmai de aceea nu avem raspunsuri sau solutii cand ne punem problema existentei lor.
Si totusi de ce e bine sau de ce ar trebui sa ne punem problema sa scapam de ele sau sa le schimbam sau sa ne eficientizam?
  1. Pentru ca ele creeaza un fel de dependenta. Si ramanem daca vreti, lipiti de aceste obiceiuri ca de vicii (cafea, tigari, etc) si nu mai putem fara ele la un moment dat. Plus ca unele dintre ele sunt "reale piedici". Exemplul cel mai elocvent vi-l pot da din experienta proprie. Acum 5 ani m-am angajat la actualul loc e munca. Ei bine In primu an, am schimbat 3 locatii ale birourilor, pentru ca firma era in plina crestere. Ei bine la ambele schimbari, nu mi-am pus problema sa imi schimb traseul de al servici. Era probabil in mintea mea acel dicton vechi - DRUMUL CEL MAI SCURT, ESTE CEL PE CARE IL CUNOSTI! Si la un moment dat, cred ca din curiozitate, am zis sa incerc si altceva. Si am scurtat cu aproape un sfert de ora, dintr-o ora, timpul de mers la serviciu

  2. Pentru ca facand asta, cream un teren fertil acceptarii unor ticuri verbale sau ticuri nervoase, care nu dau bine deloc in relatiile interumane. Ele ne creeaza si un fel de bula de izolare, fata de noutati (fie ca vorbim de noi relatii sau noi sanse)

  3. Pentru ca din astfel de "revolutii ale comfortului propriu" s-au facut cateodata descoperiri geniale. Va aduceti aminte de povestea cu Newton, marul si gravitatia din copilarie. Sau mai nou: Inventii Intamplatoare - Descoperiri accidentale - Top 10 inventii accidentale


Concluzie? Rutina e cea care ne ofera un fel de caldura si de siguranta, insa ne taie canalele de comunicare, capacitatea creativa sau capacitatea afectiva. Asa ca daca tot e la moda sa scapam de vicii precum tigarile, cafeaua sau bautura, hai sa facem o moda si din a scapa de RUTINA si EFECTELE EI!

Sursa foto: alexxix.deviantart.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu